Elveţia a spus „da“ muncitorilor români

Elveţia a spus „da“ muncitorilor români

Cetăţenii elveţieni au sfidat ieri aşteptările politicienilor şi pe cele ale comentatorilor, votând în mod clar, în proporţie de 59,6%, pentru prelungirea acordurilor de liberă circulaţie cu UE şi extinderea acestora pentru România şi Bulgaria.

Rezultatele oficiale ale referendumului au arătat că doar patru din cele 26 de cantoane s-au pronunţat împotriva deschiderii pieţei muncii pentru toţi membrii UE. Şi asta în ciuda crizei economice şi a creşterii ratei şomajului care au alimentat sentimentele protecţioniste în întreaga Europă.

Rezultatele marchează o înfrângere pentru Partidul Popular Elveţian (SVP), care a cerut respingerea acordurilor, avertizând asupra pericolului reprezentat de români şi de bulgari asupra economiei şi a securităţii Elveţiei. Este a patra înfrângere consecutivă a populiştilor în referendumurile pe tema legăturilor Elveţiei cu UE. SVP, scrie Reuters, a fost susţinut la urne de o parte a cetăţenilor din Geneva şi de cei din regiunile vorbitoare de italiană, precum cantonul Ticino.

Restricţiile, ridicate gradual

Majoritatea politicienilor şi a oamenilor de afaceri din Elveţia, stat extracomunitar, au avertizat, înainte de referendum, că un vot negativ ar duce la izolarea statului alpin faţă de UE, de care depinde din punct de vedere economic. După vot, un deputat al SVP a explicat înfrângerea prin faptul că Europa a reuşit să provoace frică.

De partea cealaltă, cel mai mare sindicat elveţian, Unia, a salutat rezultatele, dar a cerut autorităţilor şi angajatorilor să asigure măsuri pentru protejarea slariilor şi a condiţiilor actuale de muncă.

Oricum, plecarea românilor la muncă în Elveţia s-ar putea lăsa aşteptată. Pe de o parte, restricţiile de pe piaţa muncii vor fi ridicate gradual, pe o perioadă de 7 până la 10 ani.

Pe de altă parte, Elveţia nu este una dintre destinaţiile preferate ale românilor. Aproximativ 4.000 de români muncesc în prezent în Ţara Cantoanelor, iar anul trecut, doar 17 din cele 1.000 de permise de muncă disponibile au fost folosite, potrivit ambasadorului elveţian la Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News