Elon Musk tocmai a acuzat Rezerva Federală a SUA că „amplifică masiv” riscul unei recesiuni severe

Zona euro a stagnat în trimestrul IV al anului 2023. Ocuparea forței de muncă a crescut

Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, a avertizat Rezerva Federală a SUA  spunând că recesiunea ar putea fi agravată dacă FED nu reduce dobânda cheie, a cărei creștere periodică face mai mult rău decât bine, şi că numai aşa se poate controla inflația.

Pentru a reduce inflația în creștere în SUA, Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor de șase ori până acum în acest an, în efortul de a încetini economia și de a trage prețurile înapoi. Viteza și dimensiunea majorărilor ratelor i-au lăsat pe investitori pe margine, mulți fiind îngrijorați că FRD va trimite economia într-o recesiune.

Elon Musk este convins că se apropie recesiunea

Elon Musk crede că se apropie o recesiune și își face griji că încercările Rezervei Federale de a reduce inflația ar putea să o agraveze. Într-un tweet de miercuri , a cerut FED „să reducă imediat ratele dobânzilor” sau riscă „să amplifice probabilitatea unei recesiuni severe”.

„Tendința este îngrijorătoare. FED trebuie să reducă imediat dobânzile. Ele amplifică masiv probabilitatea unei recesiuni severe”, a scris Elon Musk pe Twitter.

Declarațiile au venit într-un schimb de replici cu co-fondatorul Tesmanian, Vincent Yu. Mai târziu în discuție, fondatorul NorthmanTrader, Sven Henrich, observă că Fed „a rămas prea relaxată pentru prea mult timp, interpretând total greșit măsurile de combatere a inflației, și acum s-a înăsprit agresiv la cea mai mare construcție a datoriei, fără să țină seama de efectele de decalaj ale acestor creșteri ale ratelor, riscând să vor întârzie din nou să-și dea seama de răul făcut.” Iar Elon Musk a răspuns: „Exact”.

Nu este prima dată când Musk avertizează despre o recesiune

Miliardarul a devenit din ce în ce mai preocupat de perspectiva unei recesiuni în ultimele luni. În timp ce inflația a dat unele semne de scădere în ultima lună, FED urmează să continue pe traiectoria de majorări ale ratelor dobânzilor, semnalând că va aproba mai multe creșteri ale ratei dobânzii în viitor și, potențial, în anul viitor, deși mai mici .

Într-un schimb de replici similar din 24 octombrie, cel mai bogat om din lume a estimat că o recesiune globală ar putea dura „până în primăvara lui 24”, deși a remarcat că poate „doar estima” acest lucru. Această predicție a venit pe fondul unei serii de avertismente economice din partea altor directori de afaceri, inclusiv CEO-ul Amazon Jeff Bezos, CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, și CEO-ul Goldman Sachs, David Solomon.

În mai, el a spus că o recesiune va dura probabil „12 până la 18 luni”

FED pare să intră în etapele târzii ale unei campanii de majorare a ratelor, care vizează combaterea inflației care se află încă aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani.

Banca centrală şi-a majorat dobânda de referinţă de şase ori în acest an, ducând rata dobânzii la împrumut overnight la un interval ţintă de 3,75%-4%, fiind aşteptat să o mai crească de câteva ori înainte de a se opri.

În ultimele zile, oficialii FED au spus că se aşteaptă la creşteri mai mici decât cele patru majorări consecutive de 0,75 puncte procentuale, dintre care cea mai recentă a avut loc la începutul lunii noiembrie.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a confirmat miercuri posibilitatea că vor avea loc creşteri mai mici ale dobânzilor, chiar dacă progresele în lupta împotriva inflaţiei au fost în mare parte nesatisfăcătoare, scrie finance.yahoo.com.