CEO-ul Tesla Inc, Elon Musk, a avertizat că Japonia va pieri dacă nu își inversează scăderea natalității, răspunzând unui tweet dintr-un articol Kyodo News care spunea că populația țării a înregistrat cea mai mare scădere înregistrată în 2021. Mai exact, miliardarul spune că Japonia va înceta să mai existe dacă natalitatea continuă să scadă în această ţară.
Elon Musk a menționat de mai multe ori în trecut îngrijorarea sa cu privire la „colapsul” populației globale ca fiind potențial cel mai mare risc pentru civilizația umană. Iar în ultima sa postare pe Twitter, Elon Musk avertizează că Japonia „va înceta să mai existe” dacă nu creşte rata natalităţii
Postarea sa a stârnit luni un val de reacții sarcastice şi furioase. Mare parte dintre resentimente au vizat însă guvernul nipon, căruia i se reproșează că nu s-a implicat în remedierea acestei probleme.
Cu riscul de a spune ceva evident, dacă nu intervine o schimbare care să facă să crească rata natalităţii astfel încât să depăşească rata mortalităţii, Japonia va înceta într-un final să existe. Ceea ce ar fi o foarte mare pierdere pentru omenire, a scris Elon Musk pe Twitter.
Japonia, în declin. Se nasc din ce în ce mai puţini copii
În postare, Musk răspundea la un tweet al unui articol din aprilie al agenției de presă, care afirma că populația Japoniei a scăzut cu un record de 644.000 de oameni, la puțin peste 125,5 milioane în 2021, marcând al 11-lea an consecutiv de declin. Scăderea a fost cea mai mare din 1950, când au devenit disponibile date comparabile.
Japonia a înregistrat 831.000 de nașteri în acel an, dar cifra a fost depășită cu 1,44 milioane de decese, potrivit datelor guvernamentale. Un nivel record de aproape 29 la sută din populație avea vârsta de 65 de ani și peste, în timp ce cei cu vârsta de 14 ani și sub au reprezentat un minim record de 11,8 la sută.
Guvernul japonez s-a luptat de mult cu provocările unei populații cenușii și a unei forțe de muncă în scădere și a sperat să atenueze deficitul de forță de muncă prin încercarea de a crește lucrătorii străini într-un sistem relaxat de vize.
Ce sens a avut un astfel de mesaj? Preocupările legate de viitorul demografic al Japoniei nu constau în aceea că Japonia va înceta să mai existe, ci mai curând în profundele schimbări sociale produse de declinul demografic, a reacţionat Tobias Harris, cercetător la Centrul pentru progresul american.
Japonezii au reacționat la postarea lui Musk
Mulţi comentatori japonezi au subliniat că situaţia nu este deloc surprinzătoare şi şi-au acuzat propriul guvern că nu face suficient pentru a combate această tendinţă, de exemplu să deschidă mai multe grădiniţe şi să ia măsuri pentru a facilita revenirea la lucru a mamelor.
Se tot spune că scade rata natalității, dar în condiţiile în care guvernul nu ia măsuri ferme de răspuns, noi ce mai putem să spunem? Tot ce spun şi fac responsabilii guvernamentali e contradictoriu. Într-un asemenea climat, cine mai spune: ok, hai să facem un copil? Mă tem că Japonia este într-o situaţie disperată”, a scris cineva.
Altcineva a scris: Problema pentru noi, în Japonia, este că puterilor reale nu le pasă atâta timp cât totul este în regulă pentru următorul deceniu sau cam așa ceva. Spunem asta de ani de zile. Calitate, nu cantitate, a scris un internaut, potrivit japantoday.