Disparitia unei avocate, mai multe gafe facute de catre anchetatori, banuiala ca sotiul acesteia, fost politist, ar fi ucis-o au transformat un caz de disparitie in obsesie populara.
Elodia Ghinescu, avocata de 39 de ani din Brasov, a disparut in 30 august. Politistul Cristian Cioaca, sotul ei, i-a anuntat disparitia sase zile mai tarziu. Politistii cred in varianta unei crime, dar nu au nici cadavru, nici arma. Astfel au ajuns sa nu excluda nici varianta unei sinucideri, intrucat Cioaca sustine ca sotia sa era intr-o stare psihica foarte proasta.
Desi politistii au cautat cadavrul femeii in mai multe judete, precum Arges, Prahova sau Brasov, ei nu au reusit sa gaseasca trupul femeii. Mai mult, familia Elodiei a angajat un detectiv care sa se ocupe de cazul disparutei si sa-l faca cunoscut si dincolo de hotare, unde se presupune ca femeia ar fi fost vazuta.
Anchetatorii il banuiesc insa pe sotul femeii ca ar fi ucis-o. Presupunerea se bazeaza pe sase saci gasiti intr-o rapa de langa Poiana Brasov pe care s-au gasit urme de sange. Politistii considera ca sacii apartin fostului politist Cioaca, pentru ca in ei s-a gasit o uniforma patata cu sange si fotografii ale femeii.
Mai mult, sotul femeii disparute nu a trecut testul poligraf, iar dupa doua saptamani de concediu medical, medicii l-au diagnosticat cu sindrom nervos depresiv. „
Cioaca nu este singurul suspect in cazul disparitiei sotiei sotiei sale si nu ne-am concentrat numai asupra lui. Fiecare ipoteza are suspectii ei. Cioaca este insa persoana asupra careia s-au adunat cele mai multe elemente”, a declarat procurorul Marius Iacob, seful Sectiei de Urmariri Penale si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, citat de agentia Mediafax.
O obsesie populara
In timp ce cercetarile stagneaza, cazul disparitiei Elodiei Ghinescu a devenit o obsesie populara. „Nu este o tragedie nationala, ci una a publicului OTV, cel care l-a propulsat.
Toate posturile de televiziune au cam aceleasi emisiuni si teme de discutie, iar disparitia avocatei este altceva, o alternativa”, este de parere sociologul Mircea Kivu. Aceasta poveste a luat amploare pe fondul taraganarii anchetei de catre politisti.
Povestea ce face audienta
In lipsa unui cadavru, a armei crimei, sotul femeii nu poate fi acuzat de nimic, chiar daca nu a trecut testul detectorului de minciuni. Acesta nu e proba in instanta. In aceasta situatie, imaginatia colectiva poate naste monstri. Ceea ce se si intampla. Mitul lui Jack Spintecatorul din perioada victoriana a aprins imaginatia unui imperiu din aceeasi cauza - ucigasul mai multor prostituate londoneze nu a fost gasit de catre anchetatori.
Cazul Elodiei prezinta interes pentru ca povestea este exotica, iar protagonistii fac parte din lumea buna, mai spune Kivu. „Scandalurile mondene prind intotdeauna”, considera psihologul Bogdan Lucaciu, care sustine ca tragedia Elodiei a inlocuit cazul Romanitei Iovan sau pe cel al Corinei si al lui Ralph. Cei doi sustin faptul ca acest caz va fi dat uitarii in jumatate de an sau pana cand un caz asemanator va intra in atentia mass-media.
Prezentarea povestii Elodiei, care in momentul de fata este controversata, a crescut simtitor audienta OTV, cu 29.000 de spectatori luna trecuta, situandu-se in fata unor posturi precum Pro TV sau Antena 1. „Preluarea povestii duce la declansarea unei psihoze de masa”, afirma psihologul Lucaciu.
Intre timp, la Targoviste, un cofetar a scos la vanzare prajitura Elodia si in scurt timp au aparut si clienti. Totusi, a renuntat la idee dupa ce si-a dat seama ca Elodia ar putea fi moarta, iar acest lucru nu ii va aduce niciun beneficiu afacerii pe care o are. „Gaseste-o pe Elodia!” este un joc pentru prescolari care circula pe internet, iar interpreta de muzica populara Gherghina Stancu i-a dedicat o balada.
Echipa de fotbal Politehnica din Timisoara are un cantec dedicat Elodiei. Bogdan Lucaciu, psiholog, spune ca situatia este similara cu cea a cuplului de talhari din filmul „Bonnie and Clyde”. Cei doi formeaza nucleul unei bande de spargatori de banci care terorizeaza sud-vestul Americii anilor ‘20, care nu sunt prinsi niciodata si care creeaza o adevarata isterie.
IMAGINATIE
Teorii fantasmagorice despre disparitia Elodiei > Cristian Cioaca sustine ca Elodia si-a inscenat propria moarte ca sa-l incrimineze. Femeia s-ar fi inspirat din filmul ei preferat, „The Fracture”, cu Anthony Hopkins.
> Politistul Cristian Cioaca ar fi zidit-o intr-o cladire parasita.
> Parintii Elodiei ar fi pus sacii in rapa dintre Poiana Brasov si Rasnov ca sa-l incrimineze pe Cioaca.
> Elodia si-ar fi „aranjat” moartea pentru ca ar fi putut fi urmarita penal. Ea ar fi primit ajutor de la un procuror si de la un subcomisar. > S-a sinucis din cauza depresiei.
DESFASURARE
Filmul disparitiei Elodiei Ghinescu
> 30 august: Avocata Elodia Ghinescu dispare de acasa.
> 5 septembrie: Cristian Cioaca depune plangere privind disparitia sotiei sale.
> 13 septembrie: Cazul intra in atentia presei.
> 14 septembrie: In apartamentul Elodiei, anchetatorii gasesc urme de sange.
> 17 septembrie: Parintii Elodiei ofera o recompensa de 30.000 de euro celor care o gasesc.
> 8 octombrie: Autoritatile gasesc intr-o rapa de langa Poiana Brasov haine de politist patate cu sage si fotografii ale Elodiei.
> 11 octombrie: Politistii extind cautarile si in lacurile si canalele din judetul Brasov.
> 22 octombrie: Cristian Cioaca este audiat trei ore de anchetatori.
> 26 octombrie: Sunt audiati mai multi apropiati ai lui Cioaca si ai Elodiei Ghinescu. Printre ei si menajera cuplului.
> 29 octombrie: Casa parintilor lui Cristian Cioaca este cercetata de anchetatori.
> 6 noiembrie: Procurorul care se ocupa de acest caz anunta ca politistul Cioaca nu este singurul suspect in acest caz.
> 14 noiembrie: Parintii Elodiei fac plangere impotriva politistului pe motiv ca si-ar fi denigrat sotia in fata opiniei publice.