Eliza Știrbei, soția a doi șefi de guvern, rivali de moarte. Cum a reușit o descendentă a familiilor Știrbei și Ghica să influențeze scena politică romînească
Eliza Știrbei, soția a doi șefi de guvern, rivali de moarte. Cum a reușit o descendentă a familiilor Știrbei și Ghica să influențeze scena politică romînească
Eliza Știrbei era fiica lui Alexandru B. Știrbei, (1837-1895) și a Mariei Ghica Comănești (1881-1885) cu o ascendență care urca în epoca Brâncovenilor, cu origine din famillie Bibescu și Ghica. S-a născut în 1870
Eliza Știrbei - soția lui Alexandru Marghiloman apoi a lui Ionel Brătianu
În 1890 a devenit soția omului politic conservator Alexandru Marghiloman. În 1907, a divorțat de acesta, căsătorindu-se cu Ionel Brătianu, cel mai puternic rival al primului său soț. Cei doi oameni de stat vor îndeplini la un moment dat înalta funcție de prim-ministru al României. Alexandru Marghiloman va suferi ”condamnarea publică” după ce acceptase să formeze guvernul colaboraționist de la București, după ocupația germană din 1917.
Ionel Brătianu va culege însă laurii succesului după armistițiul de la Compiegne din 11 decembrie 1918. După ce l-a propulsat pe Alexandru Averescu în fruntea unui guvern marionetă, Ionel Brătianu va domina scena politică românească, devenind ”rege neîncoronat” al politicii românești, fiind supranumit ”Vizirul”, iar epoca sa, ”decada brătienistă”.
Poliglotă, instruită, Eliza Știrbei Brătianu a folosit germana, engleza și franceza, fiind alături de soțul ei, până la moartea fulgerătoare a acestuia în 1927, din cauza unei amigdalite netratate. Regele Ferdinand murise deja în vara anului 1927, Principele Carol renunțase deja la tron, fiind proclamată Regența în numele fiului său minor Mihai.
Ionel Brătianu fusese considerat artizanul moral al ”izgonirii” principelui Carol, în fapt al deciziei Consiliului de Coroană de a-l înlătura de la succesiune. Mulți autori văd moartea lui ionel Brătianu drept apusul unei lumi, de la care a început declinul. Totodată, anul 1927 reprezintă placa turnantă a politicii interbelice care a favorizat restaurația lui Carol al II-lea, în iunie 1930.
Eliza Știrbei- apusul unei epoci
Marea criză mondială don 1929-1933 se va repercuta negativ asupra clasei politice românești. Rămas fără rival, Iuliu Maniu va încerca să îi înlăture pe Brătieni, înființând Partidul Național Țărănesc, în 1926, alături de Ion Mihalache.
Ei au reușit să creeze atmosfera propice înlăturării egenței și realizarea Restaurației carliste, însă Carol al II-lea va avea alte planuri, mergând până la instituirea unei monarhii autoritare, care tindea să devină o dictatură personală.
Au fost neglijate chestiuni diplomatice, România a ratat oportunități diplomatice esențiale care au găsit-o descoperită în tragica vară a anului 1940.
Evacuată de la Florica
Eliza Brătianu Știrbei a asistat neputincioasă la degradarea vieții politice românești, la ascensiunea extremei drepte, apropierea de Germania.
S-a resimțit lipsa unui moștenitor politic de calibrul lui Ionel Brătianu. Erau orgolii mari, pe care Carol al II-lea a reușit să le hrănească în folosul propriu și în detrimentul Țării.
Eliza Brătianu îndurat după 1944, prigoana comuniștilor, fiind evacuată din casa de la Florica, domeniul Brătienilor. A decedat în anul 1957, după mulți ani de chin, suferință, umilire și sărăcie.