Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari are șanse mici să fie blocată la CCR deoarece acestea nu sunt pensii propriu-zise, ci indemnizații, susține fostul magistrat constituțional Augustin Zegrean.
Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a comentat despre eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Pensiile speciale pentru parlamentari nu sunt pensii propriu-zise, ci indemnizații. Acestea sunt plătite de stat atunci când sunt bani și nu mai sunt plătite când lipsesc fondurile. Din acest motiv, o sesizare a Curții Constituționale pe tema eliminării lor poate fi respinsă. Afirmația îi aparține fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.
Fostul judecător CCR a explicat despre ce este vorba, după ce parlamentul a eliminat indemnizațiile special pentru parlamentari.
Augustin Zegrean a precizat că este vorba despre o indemnizație pe care parlamentarii au introdus-o în 2006, când au făcut legea. Acordarea acestei indemnizații a fost eliminată prin votul aceluiași parlament. El a precizat că legea de eliminare poate fi atacată la CCR, dar apare o problemă.
„(…) Cei care sunt acum în plată probabil că vor ataca la Curtea Constituțională. Este o problemă aici. Se vor împiedica de un lucru. Când au făcut legea, în 2006, nu i-au spus pensie, i-au spus altceva. Dacă era pensie, puteam să discutăm și despre constituționalitate, dar asta nu este o pensie. Este o indemnizație și indemnizațiile acestea statul le plătește când are bani, și nu le mai plătește când nu mai are bani. N-are ce să facă Curtea Constituțională aici, mai ales că este vorba despre parlamentari. Ei și-au dat această indemnizație, ei și-au luat-o”, a declarat Augustin Zegrean conform B1 TV.
Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari
Augustin Zegrean a subliniat că este vorba despre o modificare adusă Legii privind statutul deputaților și senatorilor. Or, a precizat el, legea nu are legătură cu alt segment al populației. Augustin Zegrean susține că sunt șanse destul de limitate ca legea să fie blocată de CCR.
„Am citit și eu proiectul de lege, am văzut ce au adoptat. Nu văd ce ar putea să fie. Dacă ar fi așa cum se spune, că am auzit că spun unii că nu se poate, că legea retroactivează – nu retroactivează, pentru că nu le ia banii pe care i-au primit până acum, doar nu le mai dau de acum încolo”, a spus Augustin Zegrean.
Parlamentarii primesc indemnizație
El a subliniat că nu este vorba despre o pensie, reglementată printr-o lege a pensiei ci de un ajutor, o indemnizație pe care parlamentarii o primeau.
„Nu e pensie. Nu e din legea pensiilor, nu are nicio legătură cu pensia. Era un ajutor sau o indemnizație pe care parlamentarii o primeau cadou, pentru că și-au petrecut acolo câțiva ani din viață”, a mai spus Augustin Zegrean.
Parlamentul a adoptat, miercuri, legea pentru eliminarea indemnizațiilor speciale pentru deputați și senatori. Imediat au apărut discuțiile pe tema unei eventuale decizii de neconstituționalitate din partea CCR. Aceasta ca urmare a unui amendament introdus de USR-PLUS care încetează și plata indemnizațiilor aflate în plată.
Judecătorii CCR au stabilit deja că o prevedere de acest gen nu poate produce efecte retroactive, ci numai în viitor.