Pentru a-şi acoperi o parte din cheltuieli, Ministerul Administraţiei şi Internelor are de gând să pună la dispoziţia persoanelor cu bani cele zece aparate de zbor pe care le deţine.
Ca să-şi amortizeze costurile legate de antrenarea piloţilor şi repararea aparatelor, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) vrea să închirieze cele şase elicoptere grele şi cele patru elicoptere uşoare.
"Vom închiria oricui nu are probleme cu legea şi care acceptă condiţiile impuse. Ne-am gândit să prestăm aceste servicii pentru a scoate un ban, având în vedere că oricum efectuăm zboruri pentru pregătirea piloţilor, deci consumăm combustibil şi uzăm aparatele", a explicat pentru EVZ colonelul Dorel Grădinaru, şeful Inspectoratului de Aviaţie al Internelor. Preţurile n-au fost încă stabilite, dar vor fi comparabile cu cele practicate de firmele private.
Printre aparatele oferite spre închiriere se află şi cele două elicoptere ale MAI care-l duc pe preşedintele Traian Băsescu la inundaţii şi la întâlniri oficiale. Aparatele arată banal la exterior. În interior au dotări speciale.
Cel utilat clasic are scaune şi masă din lemn masiv, un telefon din alte timpuri, cu ajutorul căruia se poate ţine legătura cu piloţii şi cu solul. În plus, elicopterul are grup sanitar, frigider şi aer condiţionat. Cel utilat modern are scaunele dintr-un material uşor, care se rotesc la 180 de grade, o masă, frigider, cuptor cu microunde şi grup sanitar.
Urgenţele rămân prioritare
Pe listă se află şi elicopterul care veghează drumurile, precum şi un aparat dotat cu două bănci lungi, pe care încap aproximativ 10-12 persoane.
"Dacă este nevoie, putem transporta şi 40 de persoane", adaugă Grădinaru. Aceste aparate, de tip MI-17, pot transporta şi mărfuri - maximum 3,5 tone.
"Putem efectua transporturi şi pe vârf de munte", spune colonelul Grădinaru. Cel care are de gând să încheie un contract mai trebuie să ştie însă că va fi lăsat la sol în cazul în care apare o urgenţă.
Pilotul, un învăţăcel
Elicopterul închiriat va fi pilotat de un elev care a terminat şcoala de aviaţie şi care efectuează cursuri de zbor, pentru a se perfecţiona. Acesta va avea în dreapta lui un instructor de zbor, iar cei doi vor fi însoţiţi permanent de un mecanic.
"La început, cei care ies din şcoală zboară doar în condiţii normale: ziua, fără ploaie. După ce se specializează, pot zbura ziua, în condiţii dificile. Apoi, după alte ore de zbor, pot zbura în nopţile senine. Abia după ce trec prin toate aceste etape şi mai fac alte ore de zbor, vor putea pilota un elicopter noaptea - pe timp de ploaie", explică Dorel Grădinaru.
SERVICII
Oferta MAI: săli pentru nunţi şi botezuri
Potrivit proiectului de hotărâre de guvern în care sunt prevăzute noile activităţi pe care le va presta ministerul, instituţia este nevoită să îşi înfiinţeze un asemenea serviciu pe motiv că "fondurile bugetare alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt insuficente şi nu asigură întreţinerea şi funcţionarea corespunzătoare a aeronavelor din dotare".
Potrivit actului, dacă se va înfiinţa acest serviciu, elicopterele vor transporta chiar şi materiale periculoase. Intenţia ministerului de a închiria aparatele de zbor privaţilor a mai fost luată în discuţie şi în luna iulie a anului trecut. "Da, atunci abia am pus proiectul în dezbatere şi am primit deja cereri din partea privaţilor. A trebuit să-i refuzăm, din cauză că nu s-a aprobat hotărârea de guvern. Acum s-a reluat discuţia pe acest subiect din cauză că şi banii sunt mai puţini, faţă de anul trecut", a explicat colonelul Grădinaru.
În prezent, ministerul poate însoţi, contra cost, cu personal şi cu mijloace tehnice transporturi de valori, periculoase şi agabaritice, organizează cursuri de pregătire pentru firmele de pază, verifică şi reglează armamentul deţinut de persoanele fizice, însoţeşte transporturile de materiale radioactive, acordă consultanţă pentru efecte pirotehnice şi face chiar fotocopii şi replici facsimile pentru documente oficiale.
În plus, formaţiile de muzică militară şi ansamblul "Ciocârlia" fac spectacole contra cost. Pe lista serviciilor pe care le prestează MAI mai figurează: închirierea de spaţii pentru orice eveniment, începând de la nunţi, botezuri până la conferinţe, şi punerea la dispoziţie a mijloacelor tehnice pentru producţii cinematografice sau spectacole.