Eliberarea de TV

Sătui de programele de proastă calitate, românii renunţă la telecomandă şi caută alternative de petrecere a timpului liber.

Viaţa fără televizor nu este o poveste demnă de un scenariu science-fiction. Dacă americanii şi europenii din Vest s-au convins de beneficiile unei vieţi fără TV, fenomenul începe să câştige şi la noi tot mai mulţi adepţi. Românii s-au săturat de programele care abundă în violenţă, sex sau de emisiunile de divertisment de proastă calitate.

„În loc să pierd timpul, îl câştig“

Viorel Mocanu are 28 de ani şi este Web Developer. Nu s-a mai uitat la TV de cinci ani, pentru că, spune el, nu-i oferă informaţiile de care are nevoie. Alternativa la care recurge este internetul, deoarece oferă „mai multe posibilităţi“.

Singurele momente în care Viorel simte lipsa televizorului sunt cele în care sunt transmise meciuri de fotbal sau când vrea să vadă vreun documentar pe Discovery. „Nu mi se pare un mediu satisfăcător din punct de vedere al calităţii şi diversităţii informaţiei. Este foarte mult prost gust în televiziune. Viaţa înseamnă mai mult decât a sta în fund şi atât. Nu îmi lipseşte şi în loc să pierd timpul, îl câştig“, susţine el.

Dana Simulescu are 24 de ani este documentarist TV şi nu mai are televizor de cinci ani. Fata spune că în liceu petrecea ore bune în faţa micului ecran, urmărind programele preferate, dar a renunţat la acest obicei de când s-a mutat în Bucureşti.

Internetul a înlocuit TV-ul

„La început nu îmi ardea de TV, eram preocupată cu facultatea. Pe urmă au mai fost momente când erau concerte, premii muzicale, meciuri, competiţii sportive, pe care în mod normal nu le pierdeam când eram acasă. M-am obişnuit“, spune ea. Sursa de informaţii a Danei este, la fel ca şi în cazul lui Viorel, internetul, de unde află ceea ce are nevoie.

În plus, fata spune că şi-a schimbat şi stilul de viaţă. „Mă plimbam foarte mult, mi-am făcut abonament la Biblioteca Centrală Universitară şi mergeam des la cinema“, îşi mai aminteşte ea.

Tunde Gal are 21 de ani, este analist financiar şi a renunţat la televizor de doi ani şi spune că îi lipsesc doar documentarele de pe National Geographic sau Discovery. La fel ca în celelalte cazuri, internetul a suplinit funcţiile televizorului. În rest, timpul liber îl petrece constructiv: „Fac sport, mă uit la filme pe DVD, ies în oraş. Citesc mai mult decât atunci când mă uitam la TV“.

Fenomen de izolare

Cu toate acestea, majoritatea românilor îşi petrec timpul în faţa micului ecran: cei mai mulţi din obişnuinţă, pentru că televizorul creează dependenţă şi acţionează precum un drog. Specialiştii susţin că este vorba despre un fenomen hipnotic pe care televizorul îl are asupra telespectatorului. Deşi omul este con- ştient şi realizează nocivitatea pe care acesta o produce, el continuă să urmă- rească programele TV şi datorită sentimentului de alungare a singurătăţii pe care televiziunea îl conferă. Efectul este însă invers şi contribuie la izolare.

REMEDII

Tratează dependenţa de televizor în patru paşi

În cartea „Breaking the TV Habit“, scrisă de Joan Anderson Wilkins, cercetă tor în probleme legate de familie, autoarea propune un program de patru săptămâni pentru a renunţa la televizor.

> Primul pas constă în alcătuirea unui jurnal zilnic, timp de o săptămână, al programelor urmărite la TV. „Oricine este surprins de numărul mare de ore petrecute în faţa micului ecran“, susţine Wilkins.

> În a doua săptămână trebuie să decizi ce programe TV merită să vezi şi mai ales să îţi justifici alegerile.

> În a treia săptămână vizionează cel mult trei emisiuni sau seriale.

> Închide televizorul în a patra săptămână.