Eliberarea Cernăuțiului! Sovieticii nu le-au iertat bucovinenilor “trădarea”!
- Ovidiu Drugă
- 3 iulie 2020, 10:12
Pe 22 iunie 1941, România intra, alături de Germania lui Hitler, în lupta împotriva URSS, cu scopul clar de a elibera teritoriile pierdute cu un an înainte. De altfel, “Operațiunea München" viza, din punctul de vedere al românilor, doar recucerirea Basarabiei și Bucovinei de Nord.
Înaintarea a fost, însă, mult mai lentă decât pe celelalte fronturi, unde germanii au pulverizat practic rezistența sovieticilor. În Basarabia și Bucovina de Nord, prima mare victorie se înregistrează abia pe 5 iulie 1941, când trupele românești intră în Cernăuți, capitala Bucovinei de Nord. Ofensiva fusese declanșată in dimineata zilei de 3 iulie 1941. Batalioanele 1 și 2 vânători de munte din Brigada 1 mixtă munte au ajuns pe Siret și au trecut prin vad pentru că podurile fusesera distruse de inamic. Românii din zonă i-au primit pe eliberatori cu „flori si cu mare bucurie”.
În seara aceleiași zile, Brigada 4 mixtă munte a ajuns între Pătrăuți și Dobrova. Divizia 7 infanterie a întâmpinat cea mai puternică rezistență pe aliniamentul Fântâna Albă-Cerepcăuți-Petricani. Nu a mai putut înainta, așa că a luat poziții defensive pentru a împiedica inamicului să se îndrepte spre sud.
La 5 iulie, generalul Petre Dumitrescu a ordonat continuarea ofensivei spre Cernăuți cu batalioanele Brigăzii 1 mixtă munte (în flancul stang) și Brigăzii 4 mixtă munte (în flancul drept), precum si executarea unei manevre spre Fântâna Albă, cu un alt detașament din Brigada 4 mixta munte, pentru a amenința spatele si flancul drept al trupelor sovietice care luptau cu Divizia 7 infanterie.
Numele și locul morții celor 20.718 români uciși în URSS
Armata germană călca URSS cu şenilele TANCURILOR. Ce au făcut NAZIŞTII în primele zile ale invaziei | GALERIE FOTO
Ca urmare, unitățile Brigăzii 1 mixtă munte au înfrânt rezistența opusă de inamic în fața orașului și au pătruns în Cernăuți unde au fost întâmpinate cu entuziasm de populația românească.
Vestea a provocat entuziasm în întreaga țară. „Copiii soldaților care au intrat în capitala Bucovinei acum 23 de ani intră azi, la rândul lor, în Cernăuți, frați de sânge și de suflet, cu pasul sprinten, cu ochi tineri, cu fruntea sus… Ne închinăm cu recunoștinta adâncă și sinceră pietate în fața tuturor acelora care, prin sacrificiul lor, ne-au dat acest ceas istoric”, nota ziarul “Universul”. Pe 24 iulie, generalul Antonescu, însoțit de regele Mihai I și regina-mamă Elena, au vizitat orașul Cernăuți, fiind întâmpinați de populație ,,cu urale” și mare bucurie.
Schimbarea cursului războiului avea să le dea o lovitură devastatoare românilor din Bucovina de Nord. Dacă în 1930, românii reprezentau 23,2 la sută din populație, fiind întrecuți în număr numai de populația evreiască, în zilele noastre bucovinenii nu mai sunt dect 4,4 la sută din populaia orașului. Explicația este foarte simplă. După război, mulți români din regiune au fost trimiși în Siberia, unde au pierit, Cei mai norocoși au reușit să găsească o cale de se întoarce în România. Acest proces continuă și astăzi. însoțit de asimilarea românilor în marea masă a majorității slave.