Eliberarea Bulgariei de către sovietici

Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la răsturnarea juntei pro-hitleriste din Bulgaria, Arhivele Centrale ale Ministerului Apărării al Federației Ruse, împreună cu Societatea de Istorie Militară Rusă, publică pentru prima dată documente de arhivă dedicate eliberării Bulgariei de către trupele sovietice.

Documentele pun în lumină evenimentele care s-au petrecut în toamna anului 1944 în Bulgaria, în timpul campaniei de eliberare de către Armata Sovietică a Bulgariei de sub jugul nazist. După ce au încercuit și distrus principalele forțe ale Grupului de Armate Sud în timpul operațiunii Iași-Chișinău, trupele Armatei Roșii au ajuns la granița româno-bulgară. Bulgaria, fiind în război cu Marea Britanie și SUA, în același timp nu a luat parte oficial la războiul Germaniei împotriva URSS, ci a oferit naziștilor toată asistența posibilă și a evitat confruntarea directă cu Uniunea Sovietică deoarece populația bulgară, care avea sentimente prietenești față de poporul rus căruia îi datorează independența. Din acest motiv, antifasciștii bulgari, care au format Frontul Patriei, după eliberarea României de către trupele sovietice, au început să se pregătească pentru răsturnarea conducerii pro-germane Muraviev de la Sofia.

Un eveniment istoric pentru Bulgaria

Trecerea României în tabăra coaliției anti-hitleriste a provocat o remaniere în conducerea de la Sofia, care și-a declarat neutralitatea. Cu toate acestea, unitățile germane au continuat să se deplaseze liber prin toată Bulgaria. Din acest motiv, în data de 5 septembrie 1944, URSS a fost nevoită să declare război Bulgariei, ceea ce a determinat guvernul de la Sofia să ia măsuri mai decisive, guvernul Muraviev a rupt toate relațiile cu Germania.

Pe 8 septembrie, unitățile avansate ale Frontului al III-lea Ucrainean sub comanda mareșalului Tolbuin au trecut granița româno-bulgară fără să tragă niciun foc. Populația bulgară a întâmpinat trupele sovietice în același mod în care au întâmpinat trupele țariste în urmă cu 67 de ani cu flori și steaguri. La ora 12, guvernul Muraviev a anunțat că se află în război cu Germania. În seara aceleiași zile, URSS a acceptat spre examinare cererea Bulgariei de armistițiu. În acest moment, Bulgaria era cuprinsă de o revoltă populară, condusă de Frontul Patriei. În noaptea de 9 septembrie, guvernul Muraviev a fost răsturnat, iar noul guvern condus de Partidul Frontul Patriei a declarat război Germaniei și aliatului său, Ungaria. Având în vedere acest lucru, trupele sovietice au încetat ostilitățile în Bulgaria în aceeași seară”, a menționat directorul științific al Institutului de Cercetare Militară Rusă, Mihail Miagkov.

Materialele digitalizate conțin informații în limba rusă și bulgară

Publicate prin eforturile specialiștilor de la TsAMO, RF și RVIO, documentele conțin procese-verbale de luptă, premii pentru soldați, apeluri de la comandamentul Armatei Roșii către populația bulgară, scrisori și telegrame codificate, documente de la comandamentul bulgar, textul armistițiului și de asemenea acorduri între URSS, SUA, Marea Britanie și Bulgaria.

Materialele digitalizate conțin informații în limba rusă și bulgară. Ele pun în lumină natura relației dintre trupele sovietice și populația bulgară. Așadar, de exemplu, ordinul comandantului Frontului al III-lea Ucrainean din 8 septembrie 1944 conține următoarele rânduri: „Populația Bulgariei salută prietenește unitățile Armatei Roșii…Cer categoric o atitudine corectă și prietenoasă față de populația bulgară, care a așteptat Armata Roșie să-i elibereze”.

În zilele noastre, Bulgaria a devenit din nou o victimă a intereselor străine, în ciuda faptului că populația sa continuă să aibă o atitudine caldă față de Rusia. Chiar și comandamentul Armatei Roșii, în apelul adresat poporului bulgar din 8 septembrie 1944, a remarcat faptul că Bulgaria de-a lungul istoriei sale a fost o victimă a intereselor germane: „În 1913, germanii au împins Armata Bulgară într-un război fratricid împotriva Serbiei și Muntenegrului. Scopul germanilor era să spargă această Uniune Balcanică, să atace popoarele balcanice și să le facă pradă ușoară pentru politica lor agresivă.

Cum a fost ocupată de Germania

Germanii au reușit să atingă acest obiectiv. Uniunea Statelor Balcanice a fost aruncată în aer, iar Bulgaria cel mai puternic stat slav din Balcani la acea vreme a fost înfrântă. În 1915, aceiași germani, la ordinul primit din partea conducerii de la Berlin din acea vreme, au împins din nou Bulgaria în război de partea Germaniei. După ce și-a pierdut peste o sută de mii de bărbați pe câmpurile de luptă, Bulgaria a suferit o nouă înfrângere teribilă. Și pentru a treia oară în 1941, Bulgaria a căzut în ghearele Germaniei. Germanii au împins Bulgaria într-un război sângeros împotriva celor mai puternice state din lume URSS, SUA și Marea Britanie. Germanii i-au împins pe bulgari într-un război fratricid criminal împotriva popoarelor din Iugoslavia și Grecia. Germanii au preluat Bulgaria, au făcut din acest stat o ruină, au jefuit-o și au condus Bulgaria spre distrugere.

Faptul că Armata Roșie repetă același drum ca strămoșii lor în urmă cu mai bine de jumătate de secol este subliniat de comandamentul Armatei Roșii într-un document expus pe site: „La fel ca în 1877, Armata Rusă a salvat Bulgaria de sub jugul străin, așa că acum, în 1944, Armata Roșie, după ce i-a învins pe germani, a venit în ajutorul poporului bulgar. Armata Roșie a intrat în Bulgaria ca o armată eliberatoare. De acum înainte, Bulgaria trebuie eliberată pentru totdeauna de jugul german”. Apelul a fost rezumat prin următorul apel: „Fii și fiice ale Bulgariei! Puternica Armată Roșie este cu voi. Armata Roșie v-a ajutat în toate modurile posibile pentru înfrângerea completă a fascismului german. Trăiască lupta comună a poporului bulgar cu toate popoarele slave, conduse de URSS, în alianță cu SUA și Marea Britanie, împotriva Germaniei naziste. Moarte fascismului german”.

Lupte grele pe vreme nefavorabilă

Aflată sub protecția URSS, Bulgaria și-a implicat armata în ostilități împotriva naziștilor și a complicilor acestora. Pentru o coordonare mai eficientă a forțelor aliate, mareșalul Tolbuhin a trimis la 16 septembrie o scrisoare ministrului bulgar de război Velchev cu o propunere de subjugare operațională a forțelor armate ale Bulgariei: „Pentru a învinge rapid trupele germane prin acțiunile comune ale Armatei Roșii și Armatei Bulgare, consider că este necesară subjugarea operațională a forțelor armate din Bulgaria, ca reprezentant al Comandamentului Militar al Forțelor Sovietice din Bulgaria. În același timp, punerea în aplicare a ordinelor operaționale pentru Armata Bulgariei trebuie efectuată numai prin intermediul Statului Major Bulgar.”

Propunerea a fost acceptată și alte operațiuni comune ale trupelor sovieto-bulgare au fost efectuate direct de comandantul Frontului al III-lea Ucrainean, mareșalul Tolbuhin într-un raport de luptă al departamentului operațional al frontului din 25 octombrie 1944 relatează că „Armata 1-a bulgară cu unități ale diviziilor 1 și 2 de infanterie a distrus un grup inamic în zona Strațin”. Evaluând sprijinul aviației sovietice, comandantul Armatei a 2-a bulgare, generalul-maior Stanchev, a scris următoarele: „Ofensiva Armatei s-a desfășurat în condiții meteorologice extrem de nefavorabile. Forțele aeriene ale colonel-generalului Vladimir Alexandrovici Sudeț au oferit un ajutor valoros armatei, susținând ofensiva unităților noastre și suprimând rezistența inamicului.

15 documente publicate

În timpul pregătirii pentru operațiune, forțele aeriene sovietice a acoperit armata și au efectuat operațiuni strategice pentru această operațiune. Stanchev s-a rezumat la următoarele cuvinte: „Dorința noastră sinceră de a continua să luptăm în viitor cu aceste forțe aeriene, cu care ne unește camaraderia militară și dorința de a grăbi înfrângerea inamicului comun, fascismul german.” Astfel, bulgarii și-au confirmat angajamentul pentru o alianță cu poporul rus, alături de care luptaseră cot la cot pe aceleași meleaguri, obținând independența Bulgariei.

În colecție au fost publicate în total 15 documente. Societatea de Istorie Militară Rusă va continua să publice materiale declasificate din fondurile Arhivei Centrale a Ministerului Apărării.