Din cele aproximativ 35 de săptămâni ale anului şcolar, elevul bucătar îşi petrece cinci dintre acestea la bucătărie. Cei mai mulţi dintre ei aleg bucătăriile unor hoteluri precum JW Marriott, Howard Johnson sau Hilton.
Colegiul Economic Viilor, unul dintre liceele de profil din Bucureşti, pune însă la dispoziţia elevilor propriile săli şi laboratoare de practică. În plus, directorul Colegiului, Viorica Dorin, ne-a spus că au fost accesate programe prin care, în fiecare an, elevii merg la practică în restaurante şi hoteluri din Italia, Suedia, Marea Britanie sau Turcia. Pe lângă cursurile şi instruirea practică, elevii români participă la programe multiculturale, unde întâlnesc elevi bucătari din alte ţări.
Criza îi ţine acasă pe elevii bucătari
Dacă până anul trecut, o bună parte dintre absolvenţii liceelor de profil alegeau să îşi practice meseria în bucătăriile lumii, criza economică şi lipsa locurilor de muncă au făcut ca cei mai mulţi dintre ei să rămână în România şi să urmeze cursurile unei facultăţi.
Tot la Colegiul Viilor, elevii bucătari pot învăţa limba rromani, câte două ore pe săptămână, după o culegere de texte, concepută ca un manual pentru anii II-IV de studiu. Şi asta pentru că, potrivit Vioricăi Dorin, în acest an şcolar 108 elevi ai liceului sunt de etnie rromă.
Pe lângă studierea englezei şi francezei, limba poate fi învăţată însă de orice elev, nu doar de cei de etnie rromă, în ciuda faptului că nu există decât un singur profesor de specialitate.
420 de locuri pentru anul şcolar 2009-2010
Pentru viitorul an şcolar, acelaşi Colegiu pune la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a 420 de locuri, dintre care 30 pentru elevii romi, iar media ultimului admis a fost anul trecut 7,46.
Din totalul acestora, 252 de elevi pot opta pentru filiera tehnologică Turism şi Alimentaţie, iar la finalul clasei a XII-a, pe diploma acestora va scrie tehnician în turism, în gastronomie sau organizator de banqueting.
Pe lângă disciplinele teoretice, printre materiile pe care elevul bucătar le studiază în cei patru ani de liceu, se numără tehnologia preparatelor culinare, gastronomie, tehnica servirii consumatorilor sau planificare operaţională.
De asemenea, reprezentanţii Colegiului Viilor mai pun la dispoziţia elevilor trei laboratoare de informatică, unul de chimie, unul de tehnica comercializării mărfurilor, două laboratoare de bucătărie şi alte două de cofetărie.
Pe lângă acestea, elevii pot face practică în hostelul sau în salonul de tehnica servirii, care funcţionează ca adevărate entităţi economice.
Citiţi şi: Elevul poştaş, curtat de companiile private de curierat
Mizeriile pe care le "înghite" sportivul nefotbalist
Elevul chimist ştie că nu ies bani din eprubetă