Elevii, trimişi la "Ziua recoltei"

Guvernul vrea să învie o practică "de succes" în comunism, prin "vizite" ale elevilor în livezi şi grădini.

Din această toamnă, elevii claselor I-VIII din marile oraşe ar putea face cunoştinţă cu "munca la ţară", în timpul unor excursii organizate de primării. Mai exact, copiii ar urma să fie duşi la ferme şi staţiuni de cercetare pomicole şi legumicole - unde să participe la cules -, dar şi la expoziţii sau târguri.

Asta, în baza unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Agriculturii, potrivit căruia, primăriile vor trebui să acopere costul deplasărilor din bugetul alocat Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli. Prin acest din urmă proiect - blocat, momentan, la Camera Deputaţilor -, statul vrea ca, pe lângă lapte şi corn, fiecare elev să primească zilnic câte un măr.

Primarii: ideea e bună, dar nu sunt bani

Concret, actul normativ elaborat de mai-marii de la Agricultură prevede că elevii şcolilor generale vor lua parte la munca în grădină, la concursuri tematice cu premii şi vor primi broşuri din care vor putea afla beneficiile consumului de fructe şi legume proaspete.

"Pe lângă obiectivul de stimulare a producţiei interne, Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli urmăreşte crearea de obiceiuri alimentare sănătoase în rândul elevilor", îşi motivează guvernul iniţiativa. Potrivit documentului, 10% din fondurile alocate programului "Mere pentru elevi" vor fi cheltuite pentru astfel de activităţi.

Bugetul prevăzut de executiv pentru anul şcolar 2010-2011 e de aproximativ 1.7736.500 de lei (413.500 de euro), în timp ce anul viitor se vor cheltui în jur de 3.014.000 lei (717.600 de euro) pe vizite, activităţi de grădinărit şi tipărirea de broşuri. Un calcul simplu arată că statul va aloca anul acesta aproximativ patru euro pentru fiecare elev. Primarii susţin însă că banii ar ajunge doar pentru mere.

Unul dintre aceştia, edilul sectorului 2, Neculai Onţanu, apreciază iniţiativa guvernului, dar susţine că - cel puţin în acest an - nu sunt bani pentru a fi pusă în practică.

"Ca să-i duci să vadă cum se culeg merele din pom îţi trebuie autocar, benzină, adică bani. Noi sperăm să le putem da mărul anul acesta. La anul, dacă sunt bani, facem şi excursii", a explicat Onţanu.