Elevii timişoreni au testat cum va fi viața lor peste câțiva ani

Elevii timişoreni au testat cum va fi viața lor peste câțiva ani

Grație unei dăscălițe inimoase, Camelia Moț, care a implementat la Timișoara programul Job Shadow Day, peste 1.000 de elevi de clasa a XI-a au testat, pe viu, ce vor face la maturitate.

Promovat de Junior Achievement România, programul ghidează viitorii strudenți în alegerea carierei. Elevii de clasa a XI-aobţin informații despre cum arată profesia pe care și-o doresc ca adulți. Anul acesta copiii au avut alături 100 de companii şi instituții. O parte a văzut cum arată de aproape viața de polițist și au mers la Poliție. Alţii, au vrut să știe cum se purifică apa și au ajuns la compania locală de apă și canal, Aquatim. Adriana şi Vlad, de la Liceul de Arte Plastice și de la Colegiul Național CD Loga, au vrut să trăiască o zi din viața unui jurnalist și nu s-au mai oprit cu întrebările. Au participat chiar și la o conferință de presă, au pus întrebări și s-au confundat cu audiența.

”Job Shadow este un parteneriat internaţional între comunitatea de afaceri şi mediul educaţional, destinat facilitării accesului elevilor la un loc de muncă. Programul, aflat la a zecea ediţie în România, se desfăşoară în 11 ţări din Europa, în SUA, Canada, Hong Kong şi Japonia. Prin participarea la program, elevii petrec câteva ore în „umbra” unui profesionist dintr-o companie/instituţie, având posibilitatea să înveţe mai multe despre activităţile, îndatoririle şi responsabilităţile de la locul de muncă”, a declarant Camelia Moț.

Ediţiile “Job Shadow” 2010 şi 2011 organizate la Timişoara au fost un adevărat succes. La prima ediţie, peste 600 de elevi au descoperit ce presupun meseriile preferate, iar la cea de-a doua ediţie - peste 750 de elevi. Anul acesta 1.014 elevi, nerăbdători să îşi aleagă cariera potrivită, au fost, pentru o zi, “umbra” profesioniştilor din peste 100 de companii şi instituţii partenere. Conform unei analize asupra solicitărilor tinerilor la ediţiile din anii trecuţi, dar şi a celor de anul acesta, cei mai mulţi dintre elevi optează pentru profesii ca: medic, specialist IT, economist, arhitect, jurnalist sau inginer.

Ne puteți urmări și pe Google News