Elevii scutiți de efort fizic trebuie să fie prezenți la orele de spot, iar absențele se trec în catalog

Elevii scutiți de efort fizic trebuie să fie prezenți la orele de spot, iar absențele se trec în catalog

Profesorul de educație fizică și sport consemnează în catolog «scutit medical în semestrul» sau «scutit medical în anul școlar», specificând totodată documentul medical, numărul și data eliberării acestuia". Elevilor scutiți medical nu li se acordă calificative/note și nu li se încheie media la această disciplină în semestrul sau în anul în care sunt scutiți medical.

Cu siguranță, procentul îngrijător al copiilor obezi, elevii depistați cu problemele de sănătate  în România, și, nu neapărat, prăbușirea performanței sportive, care s-a văzut cu ochiul liber la ultimele Jocuri Olimpice, a început să pună pe gânduri autoritățile noastre. Probabil, a contat și apelul personalităților sportive adresat președintelui și primului ministru. Cert este că, mai timid, Ministerul Educației începe să reacționeze! Ieri, pe pagina de Facebook  ministerul de resort  a postat câteva precizări legate de prezența elevilor la orele de sport, menționând că au existat întrebări legate de situația elevilor scutiți medical."Elevii scutiți de efort fizic au obligația de a fi prezenți la orele de educație fizică și sport, iar absențele la aceste ore se trec în catalog. Profesorul de educație fizică și sport consemnează în catolog, la rubrica respectivă, «scutit medical în semestrul» sau «scutit medical în anul școlar», specificând totodată documentul medical, numărul și data eliberării acestuia", precizează Ministerul Educației. Instituția mai precizează că elevilor scutiți medical nu li se acordă calificative/note și nu li se încheie media la această disciplină în semestrul sau în anul în care sunt scutiți medical.

Potrivit sursei citate, cadrul didactic le poate atribui acestor elevi sarcini organizatorice: arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ținerea scorului. Acești elevi nu sunt obligați să vină la orele de educație fizică și sport în echipament sportiv, dar trebuie să aibă încălțăminte adecvată pentru sălile de sport.

Lipsa infrastructurii sportive, accesul dificil în bazele sportive, afectează de ani și ani copiii noștri. Cu o iresponsabilitate greu de imaginat, disprețul pentru acestă “ dexteritate”, de care au dat dovadă, după anii ’90 mai marii din Ministerul Educației, produce din ce în ce mai multe ...”rebuturi”. Rolul mișcării sportive în educație și sănătate este de notorietate! Și așa mentalitatea în domeniu de pe la noi sună la modul: “Lasă sportul! Pune mâna pe carte!” Și, dacă, luăm în calcul alimentația fast food, internetul etc, „binefacerile” americane în general, mai avem un pic și ne batem de la egal, la egal cu SUA.

Am surprins, acum câteva zile, o convesație între două eleve de liceu. Zdumpeșe, de altfel! “Ce să spunem ca să ne scutim de sport? Am alegargat după autobuz, ne-au prins ușile și am căzut! Nu, fată, e prea tragic! Mai bine, spunem că am alergat spre sală, ne-am împiedicat și ne-am sucit gleznele!” Fără comentarii!

 

Ne puteți urmări și pe Google News