Din cauza scumpirii prețurilor la energie și gaze, școlile din Timișoara au raportat facturi de două ori mai mari la încălzire. Pentru că se află în imposibilitatea de a achita sumele restante, multe școli anunță cursuri online pentru elevii lor.
Dat fiind faptul că, pentru unele școli din Timișoara, prețul pe două luni la facturile energetice este egal cu o treime din bugetul anual al instituției, perspectiva școlii online pare singura care să rezolve problema costurilor la energie.
Spre exemplu, la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, din 94 de clase, 60 au urmat cursuri online, pe motiv că în sălile de clasă era prea frig pentru a studia. Deși căldura a lipsit în ultimele 2 luni, facturile la energie s-au dublat, înregistrând sume de peste 2 miliarde de lei.
Școlarii declară că frigul i-a pus în imposibilitatea de a se concentra la ore
Din cauza temperaturilor scăzute, elevii au fost nevoiți să stea cu haine groase pe ei, la orele din clasă.
„Am avut o etapă în care stăteam cu gecile pe noi și la un moment dat am trecut în online. Mi se pare un pic bizar”, declară un elev timișorean.
Pentru că era prea frig în clasă, elevii au fost mutați în alte încăperi, la fel de reci, fapt pentru care s-a dispus ulterior, trecerea în sistem de predare online.
„A fost foarte frig aici în clasă, după aceea ne-am mutat în niște clase în care era mai cald. După aceea a început iar să fie foarte frig, stăteam cu gecile pe noi în oră și era mai greu să scriem, să ne concentrăm, din cauza frigului”, a transmis un alt elev.
Economistul Ilie Șerbănescu, explicații privind criza energetică actuală
În opinia cunoscutului analist economic, criza actuală nu ar fi avut această amploare dacă nu s-ar fi distrus sistemul energetic integrat. O altă explicație vine din faptul că marile companii de energie deținute de stat, precum Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Romgaz, sunt practic căpușate de imensele profituri realizate pe seama creșterii prețului gxelor. Aceste câștiguri nu se duc, așa cum ar fi fost normal, către investiții.
„Guvernul României nu are nicio implicare în chestiunea aceasta. Aceste companii nu au absolut niciun drept de decizie. Nu fac ce vor ele sau ce ar fi trebuit să facă o companie cu banii câștigați fără merit dintr-o gonflare a prețurilor. În mod normal, ei ar fi trebuit să convertească aceste venituri în investiții. Guvernul care este acționar prioritar sau preponderent e degeaba preponderent, deoarece nu face ceea ce ar reieși din ponderea pe care o are în acțiunile respective. Nu există nicio soluție pentru că așa-numita plafonare a prețurilor constă în luarea banilor de la companiile care și-au umflat conturile și sunt dați la cei care le exploatează de ani de zile. Toți sunt străini sau în proporție de 70-80%”, explică Ilie Șerbănescu.
Totul vine din distrugerea sistemului energetic integrat, afirmă analistul
Chestionat de jurnaliștii Mirel Curea și Dan Andronic cu privire la cauzele care au generat criza, și dacă putem spera în mod obiectiv că România își va reveni în condițiile în care plătește cel mai mare preț la gaze din Europa fiind dependentă de gazul Rusiei, invitatul a răspuns negativ. Nu este cazul să ne facem iluzii. Cauza principală vine din distrugerea sistemului energetic integrat. Mai concret, subliniază Ilie Șerbănescu, politicile statului cu privire la prețul energiei sunt influențate de distribuitori după ce sistemul energetic românesc a fost desființat. Astfel companiile nu mai compun un singur grup, cum funcționau la începutul anilor ’90.
Totodată, Ilie Șerbănescu este la rândul său de acord cu faptul că de la 1 aprilie, data la care Virgil Popescu declara că prețurile la gaz și energie electrică o să scadă, efectul o să fie fix invers: „Plafonare ar fi fost dacă statul ar fi intervenit să plafoneze când prețurile erau jos, nu când au sărit în aer. Legiferezi o creștere și creezi după 1 aprilie o nouă explozie. Nu trebuie să ai premiul Nobel ca să înțelegi asta. Amețești oamenii cu asemenea lucruri. Sunt mai mult ticăloși decât proști”, conchide analistul.