Elevii care muta scoala in sufragerie

Sunt scolari la ei acasa, iar mama si tata le sunt profesori.

Totul, din dorinta parintilor de a-i educa singuri. Studiile nu sunt recunoscute.

Cel putin 30 de copii din Romania, perfect sanatosi, invata carte la ei acasa, cu parintii pe post de profesori. Pe masura ce micutii cresc, mama si tata devin educatori, invatatori, profesori, care invata pedagogie din carti de specialitate si preluand metode aplicate in tarile cu traditie in domeniu.

Legile romanesti nu recunosc aceasta forma de pregatire. Iar daca lucrurile nu se schimba, copiii educati la domiciliu vor avea cunostinte si competente pe care nu le va certifica nicio hartie. Pentru siguranta, parintii i-au inscris la o scoala particulara din Marea Britanie, unde urmeaza cursuri on-line.

Clopotelul suna in sufragerie

In casa familiei Curcubet, din Odorheiu Secuiesc, la noua dimineata, David (10 ani) incepe lectiile din manualele de clasa a IV-a, cu mama, care este casnica. In acest timp, Joszef, unul dintre cei mai buni prieteni ai baiatului, isi toceste coatele in banca lui de la scoala, inconjurat de colegi si supravegheat de doamna invatatoare.

Acasa, respectiv la scoala, baietii invata aceeasi materie. In pauze insa, David nu alearga pe coridoare, nu trage fetele de codite si nici nu "savureaza" cornul cu lapte la intrecere cu prietenii.

Colegii lui de "scoala" sunt cei trei frati: Ilie (4 ani), Matia (6 ani) si Estera (8 ani). Pe post de educatoare si invatatoare - mama, care a urmat studii postliceale de asistenti medicali si scoala de diaconi in Ungaria.

Tatal, absolvent de Teologie, este pastorul bisericii presbiteriene din oras si profesorul de istorie si geografie al copiilor. Cand vor simti ca materia ii depaseste, parintii spun ca vor plati meditatori. Pana atunci, spera insa ca statul va schimba legea pentru ca micutii sa invete acasa, dar sa fie examinati la scoala.

Ora are 20 de minute

Sufrageria familiei, un fel de sala de clasa, e plina de rafturi ce se indoaie sub greutatea atlaselor si a enciclopediilor. Peretii sunt decorati cu harti si planse, de la tabelul lui Mendeleev la imagini cu animale in salbaticie.

Orarul copiilor este clar stabilit, fiecare curs dureaza 20 de minute si incepe cu o recapitulare a ceea ce s-a invatat in ziua precedenta. Nu se acorda note, dar de doua ori pe an copiii dau examen. Pe langa manualele aprobate de Ministerul Educatiei, familia foloseste cartile unei edituri americane, specializata pe produse de invatare pentru copiii scoliti acasa.  

"Este o metoda care uneste familia"

In Romania, familia Curcubet este cea mai experimentata in domeniul educatiei la domiciliu. Au invatat de la prieteni americani si studiaza permanent lucrari de specialitate.

"Este o metoda care uneste familia, pentru ca parintii si copiii invata impreuna. Cei mici au mai mult timp liber, orele lor sunt scurte. Iar procesul de invatare implica participarea la activitati extracurriculare, in medii cu oameni de varste diferite, ceea ce-i ajuta la socializare", numeste Gabriel Curcubet avantajele pe care familia lui le vede in acest sistem.

Parerea psihologului: confuzie de roluri

Cu argumente logice sau de ordin sentimental, parinti, psihologi si specialisti se impart in doua tabere. "Copilul este confuz, pentru ca nu face distinctia intre rolul de membru al familiei si cel de elev. Nu intelege nici unde se termina rolul de tata si incepe cel de educator", spune psihologul scolar Dana Draghici. Ea este de parere ca parintele nu are cum sa fie un bun dascal fara o pregatire in domeniu.

"Este o intreaga stiinta sa fii dascal. Este ciudat ca cineva crede ca poate inlocui un specialist, chiar daca acel cineva este parinte si are cele mai bune intentii", spune psihologul.

Levente Kovedi, fost invatator, a renuntat la scoala pentru a-si instrui acasa propriii copii. "Intr-o saptamana, un invatator nu face la scoala cat facem noi acasa, in patru ore", este concluzia lui.

Ministrul educatiei, Mihail Hardau, spune ca ar accepta acest sistem de educatie alternativa pentru ca "au si ei dreptul la educatie". Insa, in noua Lege a invatamantului preuniversitar, care va fi supusa in curand dezbaterii publice, acest proiect nu este inclus.

"Nu ne-au convins ca ar fi un sistem avantajos si ce garantii am avea privind calitatea educatiei?", este pozitia Lilianei Preoteasa, director in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. "Acesti parinti pot avea insa o initiativa legislativa si pot cauta un parlamentar care sa o sustina", conchide ea.

CONFUZIE

Invatamant obligatoriu si nu prea

Legislatia romaneasca prevede ca invatamantul de zece ani, intr-o forma recunoscuta de stat, este obligatoriu. Legea invatamantului arata ca parintii care nu-si dau copiii la scoala risca amenzi intre 50 si 200 de lei, insa exista o confuzie totala in privinta autoritatilor care ar trebui sa aplice aceasta amenda. Liliana Preoteasa spune ca parintii care refuza scoala pentru copii nu trebuie amendati, ci convinsi ca fac o greseala.

LA ALTII

Legi permisive in America

In Marea Britanie, astazi, sunt educati acasa aproximativ 50.000 de copii.

In Statele Unite ale Americii, in 2003, numarul lor era de 1,1 milioane, aproximativ 2,2a din elevii Americii.

SUA, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelanda si Australia au cele mai permisive legi in ceea ce priveste aceasta practica. Educatia la domiciliu a aparut in secolul al XIX-lea, ca o consecinta a distantelor mari pana la scoala. (Andreea Ciuperca)