Adolescenta din Constanța vrea să discute cu congresmenii americani despre sărăcie și mediul înconjurător.
Elif Memet, eleva din Constanţa, despre care vuieşte ţara că este invitată la Casa Albă, fiind câştigătoarea unui concurs internaţional de eseuri, este unul dintre cei mai buni elevi ai Liceului Internațional de Informatică din oraș. La cei aproape 18 ani, Elif este veselă, deschisă, cu o minte sclipitoare, ştie exact ce vrea de la viaţă. Visul ei este să se implice pe scena politică in tern a ț i o n a l ă pentru a crea și imple menta legi privind mediul înconjurător.
Tânăra mărturiseşte că, pe lângă Fizică şi Ştiinţe Sociale, este pasionată de agricultură, de mediul înconjurător, dar şi de activităţile extraşcolare. Așa a avut „norocul” să găsească, pe internet, concursul Gulen Youth Essay, având ca temă soluţii pentru eradicarea sărăciei globale, fiind postate, la alegere, mai multe întrebări, din care și-a ales cerința. Pentru ea nu a fost greu să conceapă eseul de 2000 de cuvinte în limba engleză, pentru că este „tobă” de literatură de specialitate, mediu înconjurător, agroecologie...
Prima din Europa
Ținta ei s-a îndreptat spre zonele din lume unde se practică agricultura. „Exemplul meu este mai mult bazat pe iniţiativa antreprenorială pentru că am ales microfinanţările în agricultură, şi anume persoanele care au spirit antreprenorial şi care au dorinţa de a-şi depăşi condiţia, prin obţinerea unui microcredit. Şi folosirea acestuia, fie în scopuri educaţionale, de training pentru practicile în agricultură mult mai moderne, fie pentru pentru dezvoltarea fermelor lor”. Răspunsul din SUA a sosit în 19 ianuarie. Obținuse locul al 13-lea din cei peste 1000 de concurenți din întreaga lume, ea fiind prima în Europa. Ceremonia de premiere a primilor 15 câştigători de eseuri se va desfăşura la Casa Albă, în 15 aprilie, în prezenţa membrilor juriului, a ambasadorilor ţărilor din care provin premianţii şi a unor congresmeni americani. Elif nu mai are emoții, se gândește deja că trebuie să discute cu unul dintre congresmeni despre care s-a documentat deja că este în Comitetul de mediu înconjurător și energie. „Cred că el îmi va înțelege mai bine abordarea”.
Olimpică, inventatoare
Elif Memet, de origine turcă, are un CV impresionant. Olimpică la Fizică încă din şcoala generală. În 2012 a obținut premiul I la un concurs NASA, fiind invitată în SUA la Conferinţa Internaţională de Dezvoltare a Spaţiului. În 2013 a obținut, în Turcia, medalia de aur la Olimpiada internațioanlă de proiecte de mediu, când s-a prezentat cu un fertilizator organic, pe care l-a patentat apoi la OSIM. În 2014 a obținut medalia de bronz în Olanda, inventând un sol ecologic.
Fragment din eseul câștigător
„De vreme ce modelele piețelor dezvoltate au dovedit că băncile sunt direct asociate dezvoltării economice, permițând accesul la finanțe unei părți însemnate a populației, în special familiilor și micilor antreprenori, este tot mai important să avem instituții financiare care să reducă discrepanța dintre venituri și să permită o mai rapidă dezvoltare economică. Sistemele financiare, care sunt complexe, permit, în final, persoanelor și micilor întreprinderi împovărate de nevoia de a se baza doar pe veniturile și economiile lor limitate pentru a-și construi viața să reducă riscurile care decurg din evenimente imprevizibile, le oferă posibilitatea de a investi în educația proprie prin participarea la traininguri sau de a-și susține copiii în școală, de a-și hrăni spiritul antreprenorial și de a profita de oportunități clare de dezvoltare. Prin urmare, dacă nu sunt promovate reformele în politicile financiare, reforme complexe care să încurajeze competiția pozitivă, să ofere stimulentele adecvate persoanelor și să îi ajute pe cei defavorizați să obțină acces la finanțe, nivelul sărăciei globale nu va scădea și nici distribuția resurselor și a bogăției nu va fi echitabilă și nici stabilitatea mondială nu va avea de câștigat. Astfel de reforme care să încurajeze dezvoltarea micilor fermieri ar trebui să devină o principală prioritate în dezbaterile din cadrul mecanismelor decizionale.