Elena Mateescu, director executiv ANM: "Vom avea caniculă şi vijelii"

Elena Mateescu Sursa foto: EVZ

Specialistul spune că va fi o vară cu temperaturi ridicate în sudul, vestul şi estul ţării.

Vom avea o vară toridă, în care valurile de căldură vor oscila, cu ploi însoţite de vijelii şi chiar grindină. Şi seceta a început să pună stăpânire peste România, mai multe zone fiind deja afectate, potrivit directorului exe­cutiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Mai multe perioade caniculare vor fi în sudul, vestul şi estul aceasta, precipitaţiile vor fi sărace. EVZ: Vom avea o vară la fel de călduroasă ca cea din 2007? Elena Mateescu: În aceaste zile traversăm o perioadă deosebit de caldă. Nu este o vară atipică, nici zilele acestea nu sunt o excepţie. Este un val tropical care a adus acest aer cald. Din informaţiile pe care le avem de la Centrul European de Meteorologie, va fi o vară călduroasă, mai ales în zona de câmpie. Valori mai ridicate decât în mod obişnuit se vor înregistra în sudul, vestul şi estul ţării. Cel mai cald a fost în 2007, după luna iulie a nului 1961. Acum cinci ani s-au înregistrat 44,3 grade la Calafat. Putem spune că luna lui cuptor îşi intră în drepturi. Precipitaţiile nu au fost abundente în iunie, iar de la începutul acestei luni a plouat foarte puţin. Va fi secetă? Vor fi precipitaţii destul de reduse, mai ales în zona de câmpie. Nu este exclus să avem o ciclicitate: să avem o perioadă de instabilitate cu ploi, grindină şi apoi să vină un val de căldură tropical. Aceste fenomene sunt specifice verilor româneşti. Am avut precipitaţii reduse în luna iunie şi la fel la începutul lunii iulie. Din prognozele făcute până acum, se întrevăd precipitaţii puţine şi luna aceasta. Care vor fi zonele unde culturile agricole ar putea fi afectate din cauza lipsei apei din sol? Deficit de apă se înregistrează deja în sol în mai multe zone ale ţării: în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, în vestul Banatului, Crişanei, precum şi în Moldova. În luna iunie au fost precipitaţii sub 50 de litri pe metrul pătrat, iar prognozele arată că nu vor fi precipitaţii abundente nici în această lună. Putem vorbi de secetă, ea se manifestă deja în aceste zone, precipitaţiile căzute până acum fiind sub nevoia de apă necesară culturilor, situaţie care a determinat intensificarea fenomenului de secetă pedologică. Radiaţiile ultraviolete sunt puternice în această perioadă? Ar trebui să se evite expunerea la soare? Indicele ultraviolete este ridicat, mai ales în cursul amiezii. El depăşeşte valori de 8-9, având în vedere temperaturile foarte ridicate. Nu ar trebui ignorate recomandările. Trebuie evitată expunerea la soare între orele 11.00-18.00, perioadă în care indicele ultravioletelor atinge valori foarte mari. "Vom avea o vară cu temperaturi mai ridicate în zonele de câmpie. Şi precipitaţiile vor fi reduse, seceta manifestându-se deja în mai multe zone ale ţării", susţine Elena Mateescu

"Caniculă până miercuri"

Temperaturi ridicate se vor înregistra în toate regiunile ţării până miercurea viitoare, potrivit meteorologului de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Mihai Huştiu.

"Din prognozele meteo, putem spune că ar putea fi prelungit codul galben de caniculă până marţi-miercuri", a explicat acesta.

Ieri a fost cea mai călduroasă zi, înregistrându-se 39 de grade Celsius în Oltenia. În zilele următoare, mercurul termometrelor va coborî puţin, dar tot vor fi peste 35 de grade Celsius.

"Ploile vor fi puţine. Se va răcori sâmbătă, însă doar de marţi-miercuri putem vorbi de o scădere a temperaturilor. Răcorirea va începe din nordul ţării", a mai precizat Huştiu.

Cel mai cald va fi în zonele de câmpie şi podiş, iar ploile vor fi de scurtă durată.

  • În Crişana vor fi ploi în perioada 11-14 iulie, când vor fi averse şi descărcări electrice.
  • În Transilvania, vremea se va răci uşor. Pe 12 şi 13 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată.
  • Dobrogea-temperaturile maxime medii vor fi de 30 de grade.
  • Maramureş - maximele termice vor fi în scădere, de la 33...35 de grade, până spre 26..28.
  • Moldova- după 10 iulie, temperaturile se vor apropia de normal.
  • Oltenia-până pe 9 iulie, vremea se va menţine caniculară.

Muntenia -temperaturile vor fi peste normele climatologice în primele zile, apoi vor fi în scădere uşoară şi treptată. CARTE DE VIZITĂ

ELENA MATEESCU, Director executiv

  • Dr. ing. în domeniul Agronomie.
  • 2004 - prezent Cercetător Principal grad I prin concurs.
  • Şef Grup Agrometeorologie.
  • Lucrează în cadrul Secţiei de Meteorologie Dinamică, Climatologie şi Agrometeorologie/Grupul de Agrometeorologie.

Citiţi şi:

  • Viaţa la "Polul căldurii"! Amintiri din infernul de-acum jumătate de veac