Elena Lasconi, noi declarații controversate. Candidata USR se pune în locul lui Zelenski și dă soluții de încheiere a păcii

Elena Lasconi. Sursă foto: Facebook

Elena Lasconi continuă seria declarațiilor controversate pe teme de politică externă. Multele gafe din ultima vreme arată clar că nu este deloc pregătita pe zona de politică externă, deși acesta este unul dintre principalele atribuții ale președintelui României. Acum, Lasconi spune că, în opinia ei, războiul din Ucraina se va încheia anul viitor. Ba chiar mai mult, aceasta spune și ce ar face dacă ar fi în locul lui Volodimir Zelenski.

 

”Cred că la anul s-ar încheia acest război. Cum se va încheia, este decizia poporului ucrainean. Eu am spus-o mereu, dacă aş fi preşedintele Ucrainei nu aş ceda teritorii, sub nicio formă”, a spus Lasconi, la Radio Guerilla.

 

Declarația este cu atât mai periculoasă cu cât Elena Lasconi este candidat la prezidențiale, din postura de președinte al unui partid cu reprezentare în Parlamentul României.

 

România are un rol extrem de important în contextul internațional, având în vedere implicarea țării noastre în ajutorul acordat Ucrainei, atât militar, cât și umanitar. Astfel de declarații ar putea fi interpretate eronat de către partenerii externi ai României.

 

Lasconi, insistentă cu gafele pe politică externă

 

Într-un alt interviu, Lasconi a spus că China amenință occidentul și vor să impună dictatura. Declarația poate avea consecințe diplomatice, deoarece China reprezintă principalul partener comercial al României din zona asiatică, din punct de vedere al valorii schimburilor comerciale.

 

„Întotdeauna civilizația occidentală, libertatea, democrația au avut dușmani. Și sunt dușmani pe față. Și când mă gândesc la asta, mă gândesc la Rusia, China, Coreea de Nord și Iran. Bineînțeles, și teroriștii Hezbollah și Hamas. Ei au declarat public că vor să înlocuiască această civilizație care nouă ne place. (…) Ei au declarat public că vor să înlocuiască asta cu dictatura”, a precizat Lasconi, la Europa Liberă.

 

În plus de asta, Lasconi nu știe nici ce trupe NATO sunt sau de când acestea staționează pe teritoriul României.

 

Jurnalist: Câte trupe străine avem în România?

Lasconi: Da, avem doar o singură trupă de luptă și avem din Franța, din Anglia și cred că cam atât, nu știu dacă nu cumva și din Italia am avut, dar nu, cred că e vorba de…

Jurnalist: Mai avem și din Statele Unite, care sunt cei mai mulți.

Lasconi: Păi din Statele Unite… da, bineînțeles (n.r. – râde). De când s-a făcut la Deveselu.”

 

Politica europeană, mai grea decât cea de la Câmpulung

 

Nici politica europeană nu pare să o stăpânească prea bine, deși președintele României este cel care reprezintă țara noastră în cadrul Consiliului European, forul în care se iau cele mai importante decizii la nivelul UE.

 

Lasconi crede că doar România are un Plan Național de Rederesare și Reziliență, ”făcut cadou de către USR României”. Toate statele membre au un PNRR, acesta fiind un mecanism pe care Comisia Europeană l-a oferit statelor membre pentru a face investiții după Covid-19, pentru a evita o criza economică.