De faptul că oamenii aveau mâncare cu porţia, în timp ce soţii Ceauşescu se răsfăţau cu delicatese dintre cele mai alese, ştim cu toţii.
În cartea „Orizonturi Roşii”, scrisă de Ioan Mihai Pacepa, şeful adjunct al Departamenului de Informaţii Externe în vremea comunismului, apare un paragraf interesant despre chefurile la care participau Ceauseştii, unde se găseau: „somon afumat de la Londra, homari de la Paris, miel la gratar de la Atena, friptura Kobe de la Tokyo, cantalupi de la Istanbul, banane si portocale de la Tel Aviv si Sacher torte de la Viena".
Un detaliu mai puţin cunoscut românilor despre dedesubturile vieţii Ceauşeştilor se regăseşte tot în scrierile lui Pacepa: curiozităţile nebănuite ale Elenei.
Citim în Orizonturi roşii că Elena Ceauşescu dezvoltase o adevărată obsesie să afle detalii picante din viaţa amoroasă a nevestelor de nomenclaturişti, era extrem de curioasă de ceea ce se petrecea dincolo de uşile închise, chiar în patul acestora. Aşa că trimitea agenţii lui Nicolae Ceauşescu să plateze microfoane în camerele femeilor pe care ea le avea în vizor, ascultând apoi foarte încântată înregistrările.
Cea mai mare pasiune în acest sens, se pare că o avea pentru Violeta Andrei, soţia ministrului de externe, Ştefan Andrei.
„Pe la mijlocul anilor 70, Elena a vrut sa stie «cum face Violeta dragoste». Cateva zile mai tarziu, cand i-am pus un magnetofon pe birou, Elena nu se mai satura ascultand inregistrarea. ''Curva dracului'', a spus Elena respirand din greu. Ascult-o, draga, cum suiera din varful limbii si cum incepe-apoi sa urle ca hiena, de-ti sparge timpanele. Din acea zi, Elena a făcut o pasiune pentru Violeta.
In aprilie, Elena a cerut sa i se instaleze echipament de ascultare in «camera din spate», iar dupa aceea a inceput sa pastreze casetele cu Violeta. Si altele.", scrie in cartea „Orizonturi rosii”. Obsesia Elenei Ceausescu nu se oprea aici, ii placea să ştie cum fac sex chiar şi copiii ei şi o interesa să afle detalii cât mai picante despre viaţa lor intimă.