Elena Băsescu, femeia-copil|VIDEO

Fiica cea mică a preşedintelui Băsescu pare să fi trecut de la copilărie la maturitate într-un singur an. În martie 2008, Traian Băsescu îi lua apărarea în faţa presei, alimentată cu celebrele greşeli gramaticale ale mezinei familiei prezidenţiale, spunând despre ea că este „un copil încă prea timid“. În martie 2009, în contextul candidaturii Elenei la europarlamentare "copilul" s-a transformat în "femeie care are 28-29 de ani" şi îşi ia singură deciziile, după cum a declarat Traian Băsescu în cursul zilei de ieri.

"Copilul încă prea timid" este angajată la una dintre marile companii din România care au contracte cu administraţia publică, în cadrul căreia câştigă câteva mii de euro. Luxten este responsabilă cu iluminatul public în Bucureşti, iar autorităţile îi pregătiseră, în urmă cu doi ani, terenuri de 20.000 mp pe care să i le ofere gratuit.

Pregătirea academică de pe hârtie ar fi recomandat-o pe Elena Băsescu pentru un post într-o astfel de companie: absolventă a Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Universităţii Româno-Americane, studii de economie într-un centru universitar din Statele Unite, iar ulterior un master în cadrul SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative).

Cine este Luxten?

Cu toate acestea, compania la care lucrează de aproape cinci ani fiica cea mică a preşedintelui nu este una oarecare. Din 1997 aceasta are contracte cu municipalitatea pentru întreţinerea reţelei de iluminat din Capitală. Contractul încheiat cu Primăria Capitalei va expira abia în 2012. Compania mai are contracte pentru iluminatul public şi în Constanţa, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

De asemenea, pentru Luxten au mai lucrat Vasile Blaga, actualul ministru PDL al Dezvoltării regionale şi locuinţei, precum şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui.

Fotomodel plin de "succesuri" la Parlamentul European

Prezenţa pe catwalk a Elenei Băsescu a devenit şi mai frecventă cu cât cariera tatălui său a evoluat de la ministru al Transporturilor, la primar de Bucureşti şi, ulterior, de preşedinte al României. A devenit cunoscută mai mult din articolele de pe paginile mondene, prin relaţia cu fiul lui Hrebenciuc, adversar politic al lui Traian Băsescu numai prin apartenenţa la partide şi ideologii politice diferite, prin participările la prezentări de modă şi apariţii în reviste, dar notorietatea cea mai mare i-au adus-o greşelile gramaticale.

La aproape 30 de ani, vârstă pe care şi Lavinia Şandru o avea atunci când a fost "plasată" de Traian Băsescu pe "centura politicii", Elena a ajuns stagiar la Parlamentul European. Din septembrie 2008 învaţă la biroul europarlamentarului Monica Iacob-Ridzi despre instituţiile şi politicile la nivelul UE şi sunt şanse să intre pe listele PDL pentru alegerile din această vară pentru a avea şi ea propriul birou la Bruxelles.

Implicată de peste 10 ani în activităţile partidului prin care Băsescu a devenit preşedinte, aceasta a intrat în politică fără a avea "binecuvântarea" tatălui său, recunoscând faptul că Traian Băsescu nu a fost încântat de deciziile sale de a continua cu o carieră în politică.

"Tata a zis că nu este extraordinar de fericit, pentru că spune că unei femei în politică îi este greu. Dar n-a zis nici nu. Şi mai departe m-a lăsat să mă descurc singură", declara aceasta în momentul în care a candidat pentru funcţia de secretar general al Organizaţiei de Tineret a PD. Ulterior, a reuşit să obţină această funcţia, cu 377 voturi pentru şi 6 împotrivă.

O candidatură contestată

Alături de numele vehiculate pentru lista PDL la europarlamentarele din acest an, în afară de Elena Băsescu, se mai află Cristian Preda, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, precum şi Alina Mungiu Pippidi, un politolog cunoscut, cadru universitar la SNSPA şi Preşedinta Societăţii Academice Române.

“Propunerea asta cu Elena Băsescu eu întâi am crezut că e o glumă, vă spun foarte sincer, dar are aerul din ce în ce mai mult că nu e chiar o glumă, că e ceva serios", declara Pippidi pentru Realitatea FM. În contextul în care mezina familiei Băsescu va intra pe listă, Pippidi va refuza să candideze pentru un mandat de europarlamentar, considerând că această candidatură este “inacceptabilă” şi un “test al modernităţii” pentru PDL.