Electoratul lui Ion Iliescu a salvat partidul lui Geoana

Potrivit unui studiu al Companiei de Cercetare Sociologica si Branding, PSD a fost votat masiv de pensionari, persoane cu studii primare si de cei de la tara.

Exit-pollul realizat de CCSB in randul a peste 8.000 de alegatori din peste 200 de sectii de votare arata ca fiefurile electorale ale partidelor respecta, in linii mari, granitele trasate deja inca din 1992.

PD, care a preluat electoratul fostei Conventii Democratice din Romania (CDR), domina in Bucuresti, in timp ce PSD si-a pastrat alegatorii din Moldova. De altfel, partidul lui Ion Iliescu si Mircea Geoana a obtinut un scor jalnic - intre 12% si 18% - in regiunile istorice ale Ardealului. PSD a inceput insa sa piarda cateva bazine electorale traditionale, respectiv Muntenia si Oltenia.

Democratii lui Emil Boc au obtinut un rezultat bun in Muntenia - 30% din voturile din aceasta regiune -, dar aici se afla si o buna parte a alegatorilor lui Gigi Becali. PNG a colectat 8% din voturile muntenilor, cu peste trei procente peste rezultatul la nivel national - 4,9%.

CCSB arata o distributie interesanta a voturilor minoritatilor nationale. Tiganii au votat fie cu PSD - 17%, fie cu Partida Romilor Pro Europa - 17%, fie cu PD - 14%. Doar 7% dintre ei au optat pentru PNL.

Numeroasele vizite ale presedintelui Basescu in Harghita si Covasna le-au adus celor de la PD doar 5% din voturile maghiarilor. Acest electorat a ramas fidel UDMR, care a strans jumatate din optiuni, sau lui Laszlo Tokes (37% dintre voturile maghiarilor). Din sondajul CCSB reiese ca 1% dintre romani au votat cu UDMR.

In ceea ce priveste distributia alegatorilor in functie de studii si de varsta, ca de obicei, PSD a beneficiat de suportul celor batrani si cu studii primare. PD a avut cel mai mare succes la cei cu studii medii (35% din voturile acestora) si la adultii cu varste intre 45 si 49 de ani. Comparativ cu media pe tara - de 7,8% -, PLD a avut un relativ succes in randul intelectualilor, 12% dintre acestia votand cu Stolojan.