Omul de afaceri consideră că, dacă în România ar exista mai puţini oameni care fură doar pentru ei şi mai mulţi baroni locali ca Radu Mazăre şi Marian Oprişan, populaţia ar trăi mai bine.
Marea tragedie din România este că Emil Boc nu este considerat baron, pentru că "nu şi-a luat nimic acasă", însă a nenorocit o ţară, consideră omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care figurează în "Top 300 Capital" al celor mai bogaţi români, cu o avere de 45-50 milioane euro.
În opinia sa, baronii locali care fac ceva pentru comunităţile lor nu trebuie demonizaţi. "Din punctul meu de vedere avem nevoie de un om care nu ne interesează dacă îşi ia ceva el, personal, cât timp face ceva", a declarat el, într-un interviu acordat EVZ.
În ceea ce priveşte guvernul, are o structură bună, cu 15 ministere, însă care nu funcţionează bine din cauza oamenilor din "vechea gardă" depăşiţi de realitate, spune Schwartzenberg. "Dacă mi-ar propune cineva mâine să fiu ministru, nu aş accepta niciodată fără a avea posibilitatea clară, în scris, de a tăia capetele celor de sub comanda ministrului", a spus milionarul.
Măsurile anticriză au distrus populaţia
În opinia sa, măsurile de austeritate luate de guvern au fost cele corecte, însă "s-au făcut prea brusc, prea haotic şi prea distrugător pentru populaţie". Schwartzenberg critică majorarea TVA cu cinci puncte peste noapte, tăierea salariilor fără ca bugetarilor să li se prezinte o perspectivă clară pe următorul an, precum şi recalcularea pensiilor militarilor. "Deci, multe dintre măsurile pe care le-a luat guvernul până acum sunt foarte bune, dacă erau aplicate cu creier, nu hormonal, nu haotic şi nu enunţând patru măsuri şi luândo pe a cincea", conchide el.
Guvernul din umbră nu are oameni buni
De fapt, din toată criza, autorităţile au reuşit să înţeleagă un singur lucru: criza din Europa a afectat România şi de asta politicienii de la putere au căzut în sondaje, iar cei din opoziţie au crescut, consideră omul de afaceri. Chiar dacă nu este mulţumit de mulţi dintre actualii miniştri, el nu este convins că opoziţia are înlocuitori buni. "Eu încă nu am văzut nici la PNL, nici la PSD generaţia aceea de oameni care vor prelua ministerele şi care vor şti ce să facă cu ele", spune el.
În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte, un succesor foarte bun ar fi Crin Antonescu, crede Elan Schwartzenberg. Asta însă numai după expirarea mandatului preşedintelui Traian Băsescu, deoarece suspendarea nu este o acţiune democratică, apreciază milionarul român. El spune că nu agreează această soluţie "cât timp preşedintele actual nu iese cu o armă automată şi începe să împuşte oameni pe stradă", adică până când nu face un lucru dramatic la adresa populaţiei.
De ce ar fi potrivit Crin Antonescu ca şef de stat? "Va şti să ne reprezinte în afară, va şti să nu se implice, pentru că am obosit să avem un preşedinte jucător", susţine omul de afaceri.
"Aş trece astăzi la euro"
Potrivit acestuia, România a intrat prea devreme în Uniunea Europeană, în anul 2007. În acest fel, "le-am oferit pe tavă gratuit" o piaţă de desfacere de 20 milioane de oameni, deschizând graniţele pentru produsele europene. Totul fără să reuşim să beneficiem de fondurile europene.
"Eu aş fi ţinut România ca stat independent, cum eram, aş fi micşorat taxele pentru in ve stiţii la minimum, aş fi încercat să atrag toată investiţia străină în România", spune Elan Schwartzenberg. Iar costul pe care îl plătim sunt preţurile la majoritatea bunurilor mai mari decât în Europa, în condiţiile unor salarii de câteva ori mai mici decât ale celorlalţi europeni.
Potrivit lui, împrumutul de la FMI şi Comisia Europeană pentru plata pensiilor şi salariilor "este începutul sfârşitului".
În aceste condiţii, milionarul spune că ar trece la euro în cel mai scurt timp. "Şi dacă aş trece astăzi la euro, cred că relansarea economică ar fi mult mai simplă", spune el.
Potriviţi de prim-ministru: Tănăsescu, Georgescu şi Videanu
În opinia lui Elan Schwartzenberg, Mihai Tănăsescu, Călin Georgescu şi Adriean Videanu sunt trei candidaturi bune pentru funcţia de premier al României, deoarece "înţeleg de 1.100 de ori mai bine decât Emil Boc cum funcţionează o ţară şi care sunt măsurile macroeconomice ce ar trebui luate urgent".
EVZ: Preşedintele Traian Băsescu este în căutarea unui înlocuitor pentru funcţia de premier. Este un moment bun pentru o schimbare la vârful guvernului? Elan Schwartzenberg: Cred că preşedintele Traian Băsescu, dar şi Partidul Democrat-Liberal (PDL), au realizat ceea ce poporul român a înţeles prin înţelepciunea proprie, cu un an înainte. Este nevoie să-l schimbăm pe premier cu cineva mult mai orientat economic, care înţelege economia reală de piaţă şi care să dea un semnal de motivare pentru întreaga naţiune.
Consideraţi potrivit un premier politic sau unul tehnocrat? Mi-aş dori să văd în clasa politică un premier pregătit. Când spuneţi tehnocrat, spuneţi de fapt un premier care înţelege ce are de făcut. Dintre persoanele vehiculate, văd două nume: Mihai Tănăsescu şi Călin Georgescu. Restul, cu tot respectul pentru ei, cred că sunt departe de ce are nevoie ţara astăzi. Ar fi la fel de bun cineva din mediul politic, care să-şi dorească şi să fie agreat de preşedinte. Aş avansa numele lui Adriean Videanu, care ar fi foarte bun şi ca premier politic, şi ca un om care înţelege mecanismele economice.
"Cei din PDL mi-au propus să mă alătur lor"
Aţi amintit la un moment dat posibilitatea să intraţi în politică... Nu am spus niciodată că doresc să intru în politică, am spus că de multe ori mă abordează diverşi oameni din societatea civilă care îmi spun că este momentul ca unii, inclusiv eu, să mă implic activ, pentru că cei din toată clasa politică actuală sunt mult prea preocupaţi de bunăstarea proprie şi nici nu au pregătirea necesară. Au pregătirea politică, dar nu înţeleg că astăzi noi avem nevoie de economic. Momentan însă nu am nici măcar ideea primară de a face acest pas mâine.
Dar dacă ar fi să vă orientaţi către un partid, care vă este mai simpatic? Astăzi simpatiile sunt îm părţite în mod egal către toţi, la fel ca şi antipatiile. Inclusiv cei din PDL mi-au propus să mă alătur lor, pentru că au nevoie de oameni noi, pregătiţi, care să le schimbe imaginea. Dar atât timp cât Boc va fi preşedinte de partid sau premier, nu concep aşa ceva.
De ce oamenii de afaceri nu fac acest pas să intre în partidele politice şi să schimbe ceva? Este vorba cumva de frica de a nu fi înghiţiţi de partid? Oamenii de afaceri nu cred că suportă ideea de înregimentare, ca preşedintele partidului să le explice că trebuie luate decizii în funcţie de interesele partidului, şi nu de interesele ţării. Dar există discuţii foarte vehiculate astăzi în multe medii şi nu m-ar mira să văd o nouă tentativă pe piaţa politică a unui partid creat din oameni bine intenţionaţi. S-ar putea să avem surpriza, exact cum vedem că Partidul Poporului lui Dan Diaconescu, născut peste noapte, are 10% în sondaje, ca un partid tehnocrat, fără vreo orientare politică alta decât bunăstarea ţării şi eficientizarea administraţiei, să scoată un 30%.
Credeţi că ar avea şanse, cu toţi baronii locali din judeţe? Haideţi să demolăm un mit. Eu cred că, dacă ar exista mult mai mulţi oameni ca Marian Oprişan şi ca Radu Mazăre în România, oamenii din respectivele judeţe sau oraşe ar duce-o mult mai bine. Marea tragedie la noi este că Boc nu e denumit baron şi probabil nu şi-a luat nimic acasă lui şi familiei lui, dar a nenorocit o ţară. Avem nevoie de un om care nu ne interesează dacă îşi ia ceva cât timp face ceva. Tragedia noastră este că avem oameni care nu fac nimic sau fac prost şi fură jumătate din buget. Or, eu caut oameni care să facă ceva în mod concret pentru ţară şi, dacă 1-2% din ce le-a trecut pe mână s-au oprit în buzunarele lor, nu e momentul să mă preocup acum de asta. Nu înseamnă însă că ce se întâmplă în vămile româneşti este un lucru normal. Nu, absolut deloc. Dar prefer unul care face o autostradă de 100 de milioane de euro şi o face real, bine, chiar dacă omul şi-a luat 2 milioane de acolo, decât 1.000 de imbecili care s-au perindat până acum şi care n-au fost în stare să le facă, dar care au furat zeci de milioane.
JUSTIŢIE
Milionarul doreşte desfiinţarea DNA şi integrarea procurorilor în sistem. El spune că infracţiunile din România, inclusiv traficul cu ţigări, sunt găinării, faţă de ce se întâmplă în Occident
Omul de afaceri Elan Schwar tzenberg spune că-şi doreşte ca DNA să se desfiinţeze. El susţine că nicio altă ţară europeană nu are o instituţie similară care să lupte împotriva corupţiei.
"De ce trebuie eu, ca naţiune, să spun că am o mare problemă cu corupţia şi trebuie să înfiinţez DNA special pentru aşa ceva?", se întreabă milionarul român. El spune că procurorii DNA ar trebui integraţi în sistemul de procuratură.
Cât rău fac stenogramele "scăpate" în presă
Potrivit lui, un fenomen deosebit de grav este cel al stenogramelor "scăpate" prin presă către publicul larg. "Este total inadmisibil ca lucruri care sunt secrete în urma unor interceptări să apară în mass-media", consideră Schwartzenberg. El spune că aceste lucruri se întâmplă din cauză că un funcţionar dintr-un sistem al statului - tribunal, procuratură sau un serviciu secret - vinde pe bani sau din dorinţa de a face rău cuiva informaţii absolut secrete.
Mai mult, gradul de civilizaţie al unei naţiuni se vede şi atunci când un şef al serviciilor secrete greşeşte. "Eu consider că la nivel de ţară membră NATO şi UE, care vrea să intre în Schengen, cazul fostului şef de la Doi ş’un sfert târât în cătuşe pe la televizor este un lucru extrem de grav (...) pentru casta ofiţerilor, pentru respectivul serviciu secret este dezastruos", a declarat omul de afaceri.
El spune că, în alte ţări, în situaţii similare problema se reglează într-un cerc restrâns, după care şeful serviciului demisionează şi pleacă acasă. Modul cum se rezolvă aceste probleme la noi nu face decât să erodeze încrederea cetăţenilor în poliţie şi în serviciile secrete, este de părere Schwartzenberg.
Românii nu sunt marii corupţi
El îşi doreşte ca românii să nu se mai autoumilească sau autoflageleze şi nici să discute despre ei ca despre marii corupţi. "Aş vrea să înţeleagă guvernanţii şi tot poporul român că marele nostru trafic cu ţigări, sigur, reprobabil, nu se compară cu traficul de organe umane care s-a întâmplat în Occident, traficul de arme, de fiinţe umane. Cu tot respectul, inclusiv la capitolul infracţiuni suntem nişte găinari, nişte mici copii, faţă de fenomene reale care s-au întâmplat şi se întâmplă în Occident", argumentează omul de afaceri.
De aceea, spune el, românii care ne reprezintă în afară, dar şi în faţa instituţiilor financiare internaţionale trebuie să comunice cu interlocutorii lor din Occident "de la egal la egal, nu umil, nu cu basca în mână".
O PIAŢĂ SATURATĂ
Prea multe malluri în Bucureşti
"Eu astăzi, şi în viitorii cinci ani, nu aş avea curajul să construiesc încă un mall în Bucureşti", ne-a declarat Elan Schwartzenberg, care are afaceri şi în imobiliare. Totuşi, lumea e liberă să încerce, deoarece ne aflăm într-o societate liberă, consideră el. Primul mall din Capitală care a intrat în faliment, în noiembrie 2010, este City Mall. Centrul comercial este scos la vânzare cu un preţ de pornire de 33 milioane euro.
Moment bun de cumpărare
În ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, Schwartzenberg crede că "suntem exact la ultimul nivel al scăderii". El îi sfătuieşte pe cei care au bani să-şi cumpere un apartament în blocurile vechi săl ia acum, deoarece acestea "nu mai au unde să scadă, la fel şi cele noi care se vând sub preţul construcţiei, deja nici ele nu mai au unde scădea". Omul de afaceri susţine că în România mai sunt oameni cu bani care îşi pot permite acum să-şi ia o casă.
Potrivit lui Elan Schwartzenberg, preţurile imobilare din grila notarială pe 2011, cu mult mai mici decât cele din 2010, "încep să fie corecte". Totuşi, el spune că această grilă a notarilor ar trebui desfiinţată, din cauză că reprezintă suspiciunea că părţile care efectuează o tranzacţie nu declară preţurile corecte. "În toată lumea civilizată, te duci şi plăteşti taxe la notar, la stat, în funcţiedepreţulrealaltranzacţiei, nu de vreo grilă impusă oarecare", argumentează milionarul român.
5 sfaturi pentru întreprinzători
- Să aibă contabili buni. "Este foarte important să nu te trezeşti la un moment dat că nu ştii pe ce lume trăieşti sau că ai taxe neplătite din urmă", spune Elan Schwartzenberg.
- Să-şi aleagă oameni foarte buni pe care să-i plătească bine. Omul de afaceri preferă să aibă oameni excepţionali bine plătiţi "decât nişte proşti incompetenţi pe care îi plătesc prost".
- Să nu inventeze apa caldă. Adică, dacă vor să producă ceva, să se inspire de la o sursă funcţională din Occident.
- Atenţie cu creditele. "Cele nerambursabile trebuie luate cu două mâini. Creditele de la bănci trebuie văzute cu maximă atenţie", susţine milionarul.
- Cel mai important lucru din toate, potrivit lui, este "să rupă munca-n 14, pentru că fără muncă nu se poate face nimic".
INEFICIENŢĂ
Parteneriatul public-privat, în impas
Soluţia colaborării dintre stat şi firmele private, în care statul pune la dispoziţie un activ, iar privatul investeşte în el şi ambele entităţi îşi împart profitul nu poate fi aplicată din cauza hibelor legislative, consideră omul de afaceri Elan Schwartzenberg. Potrivit lui, comisia care a elaborat legislaţia parteneriatului public- privat (PPP), condusă de Anca Boagiu, a compilat prevederi din legislaţia mai multor state, iar rezultatul s-a dovedit dezastruos.
"Ei au luat modelul european, au pus trei ingineri care l-au asamblat ca pe un lego după capul lor: dezastru definitiv şi irevocabil", a declarat Schwartzenberg. Legea PPP a fost adoptată de deputaţi la mijlocul lunii septembrie 2010, după ce a fost reexaminată la cererea preşedintelui Traian Băsescu.
Fotografii de VLAD STĂNESCU.