Și-a luat numele Caius Gracchus Babeuf, după reformistul roman, a înfiinţat o societate secretă, complotând la răsturnarea guvernului şi a devenit unul dintre cei mai violenţi critici ai Directoratului.
S-a stabilit, la Paris, în 1794, unde a înfiinţat un jurnal politic, intitulat „Jurnalul libertăţii presei”, care, mai târziu, a devenit „Tribuna poporului”.
Acțiunea sa subversivă a devenit cunoscută sub numele de „conspiraţia egalilor”.
Organizaţia sa a anunţat un program destul de neclar de egalitate economică - dreptul la muncă al tuturor oamenilor şi beneficierea de produse rezultate din munca lor.
Forma de comunism dorită de conspiratori se referea mai mult la distribuţia bunurilor, decât la producţia propriu-zisă.
Totodată, ei doreau implementarea Constituţiei din 1793, deoarece credeau că astfel puterea guvernamentală va ajunge în mâinile poporului. În 1796, a jucat un rol determinant în „conspiraţia egalilor”, de altfel un eşec care l-a condus spre eşafod, dar căruia Karl Marx i-a adus un omagiu, prin care îl credita ca „iniţiatorul ideii de comunism”.
Doctrinele sale, cunoscute sub numele de „babuvism”, susţineau suprimarea tuturor inegalităţilor şi abolirea proprietăţii individuale. Oricum, planurile au fost deconspirate de spionul Georges Grisel, Babeuf şi alţi membri ai mişcării fiind arestaţi.
La 27 mai 1797, a fost condamnat la moarte şi executat, în urma unui lung proces.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric