Un bilețel scris de mână de către Einstein, pentru un curier, s-a vândut cu 1,5 milioane de dolari, într-o licitație în Israel, ieri, scrie presa internațională.
Sfatul scris de mână pentru un curier japonez, în loc de bacșiș, a depșit estimarea prețului de pornire a licitației cu 31.000%, scrie The Guardian.
Un bilețel scris de Albert Einstein, pe care omul de știință i l-a dat unui curier la Tokyo, în care descrie teoria sa despre cum să trăiești o viață fericită s-a ândut într-o licitație la Ierusalim pentru 1,56 milioane de dolari.
Prețul de pornire a lictației a fost estimat între 5.000 și 8.000 de dolari, conform Casei de licitații Winner. „A fost un record absolut de vânzare prin licitație pentru un document în Israel”, a spus purtătorul de cuvânt al Winner Meni Chadad, adăugând că cel care a cumpărat biletul este un european care dorește să rămână anonim.
Notițele, scrise pe o hârtie de la Imperial Hotel Tokyo, spun, în limba germană: „O viață liniștită și modestă aduce mai multă bucurie decât urmărirea succesului într-o neliniște constantă. Albert Einstein”.
Licitația în persoană, online și prin telefon a început la 2.000 de dolari, iar ofertele nunmeroase au crescut rapid prețul în 20 de minute, până când ultimii doi finaliști au supralicitat prin telefon. Când vânzarea s-a încheiat, au izbucnit aplauze în sală. „Sunt foarte fericit că există oameni în lumea aceasta care sunt încă interesați de știință, de istorie și de lucruri fără vârstă, într-o lume care se dezvoltă atât de rapid”, a spus vânzătorul, în condiții de anonomitate, după vânzare.
Un alt bilețel, scris în aceeași perioadă, pe care scrie doar „Acolo unde există voință, există și o cale”, a fost vândut pentru 240.000 de dolari.
Fizicianul german, celebru pentru teoria relativității, a participat la un turneu de susținere a unor conferințe în Japonia, când a scris note autobiografice, necunoscute până acum cercetătorilor, în 1922. Curierul a sosit la hotel pentru a aduce un mesaj lui Einstein. Acesta fie a refuzat să accepte un bacșiș, așa cum este practica în țara sa, fie Einstein nu avea bani mărunți la el. Pentru că nu a dorit să plece cu mâna goală, el i-a scris două bilete, în germană, conform vânzătorului, o rudă a acestui mesager.
„Dacă ești norocos, aceste bilete vor avea o valoare mult mai mare decât un bacșiș obișnuit”, ar fi spus Einstein atunci, conform vânzătorului care acum locuiește în Hamburg.
Alte două scrisori ale lui Einstein, scrise câțiva ani mai târziu, au fost vândute, tot ieri, cu 33.600 de dolari, respectiv 9.600 de dolari. În iunie, scrisori ale lui Einstein despre Dumnezeu, Israel și fizică au fost vândute cu 210.000 de dolari, la o licitație în Israel.
Einstein a fost guvernator nerezident al Universității Ebraice din Iersusalim. Când a murit, în 1955, a lăsat instituției arhiva sa, universitatea deținând cea mai vastă colecție a documentelor sale.