Acuzati de atentate la radioul anticeausist si legaturi cu Carlos „Sacalul” in anii '80, doi diplomati povestesc cum au activat in MAE si SIE dupa Revolutie. IICCR a trimis o sesizare Parchetului General in privinta a cinci fosti diplomati din Ambasada Romaniei de la Bonn (Germania).
Ion Constantin, Ioan Lupu, Constantin Ciobanu, Dan Mihoc si Ion Grecu sunt acuzati de orchestrarea asasinarii, in anii ‘80, a unor disidenti de la Europa Libera, dar si de legaturi cu teroristul numarul 1 al lumii, pana la Osama bin Laden, Carlos „Sacalul”.
Totusi, seful securitatii postului Europa Libera, Richard Cummings, recunostea recent in „Jurnalul National” ca nu exista probe privind implicarea directa a Ambasadei romane in atentatele impotriva realizatorilor din radio. Cummings nu exclude insa ipoteza ca diplomatii sa fi pregatit un alt sabotaj, dupa cel cu bomba din ‘84. Astazi, EVZ prezinta traseele primilor doi acuzati, inainte si dupa Revolutie.
Si spion, si diplomat
Ion Constantin e cel mai tanar din grupul „celor cinci”, are 52 de ani, un copil si locuieste in Capitala. Il acuza de acte teroriste nu doar Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCR), ci si arhivele CIA, STASI si AHV (fostele serviici de securitate est-german si ungar). Totusi, acuzatiile i se par ridicole, chiar daca trei decenii a activat in serviciile secrete, pana in 2003.
Constantin si-a inceput cariera in spionajul lui Ceausescu si s-a desavarsit sub mandatele lui Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Fostul ofiter sustine ca, dupa ce a parasit sistemul, s-a retras in biblioteci, ca istoric-cercetator al evolutiilor Poloniei si Republicii Moldova. Doua tari unde recunoaste ca si-a cultivat relatii printre diplomati si politicieni, dar si colaborari cu institute, ziare si reviste.
In spionaj, cariera lui Constantin s-a dezvoltat pe trei „meridiane”. In Serviciul de Informatii Externe (SIE), la Ministerul Educatiei si la Ministerul de Externe (MAE), unde a activat sub acoperire: ca diplomat in ambasade.
Trimis de Melescanu in misiune
In MAE s-a angajat pe 20 ianuarie 1982, la un an dupa tentativele de asasinat asupra lui Paul Goma, Nicolae Penescu si Serban Orescu, realizatori de emisiuni la Europa Libera. Apoi, intre martie ‘96-iulie 2000, a fost trimis ca atasat cultural la Varsovia, in Polonia. In tot acest timp, Ion Constantin a ramas ofiter activ in SIE.
De altfel, in februarie 1996, ministrul de externe Teodor Melescanu semna un memorandum intern prin care aproba „angajarea in MAE si trimiterea in misiune permanenta (...) a domnului Ion Constantin”. Fostul spion a declarat pentru EVZ ca totul s-a facut „transparent”: „Polonezii stiau ca nu sunt doar diplomat”.
APARARE
„Am auzit de Carlos din presa”
Intr-un interviu acordat EVZ, fostul ofiter de informatii prezinta varianta sa cu privire la acuzatiile aduse si recunoaste ca a facut joc dublu in SIE si in guvernele Romaniei, inainte si dupa Revolutie.
Evenimentul zilei: Sunteti acuzat de terorism, tentativa de omor, lipsire de libertate... Ion Constantin: E o calomnie macabra, fara acoperire reala. Precizez ca in acel moment eu nu eram acolo.
Unde erati in februarie ‘81? La Bucuresti.
Cu ce anume va ocupati? Cercetarea, eu sunt istoric.
La ce institut?La vremea respectiva... deci nu, nu... eu am pasit prima data in Germania pe 20 ianuarie 1982.
Dar in februarie ‘81 unde erati? In ‘81? In momentul respectiv eram in centrala... in Bucuresti.
Nu puteti spune unde? Nu va pot da toate detaliile astea.
Ati activat in CIE (predecesorul SIE - n.r.)? Da, asta da.
Pe ce zona, cu ce rang?... In ierarhia obisnuita, de la cele mai mici trepte.
Care a fost cea mai inalta? Dupa ‘90, in SIE.
Sunteti in continuare activ? Nu, de patru ani. Acum sunt activ in cercetare.
De ce nu ati intrat in afaceri? Nu am o profesie adecvata.
I-ati livrat „Sacalului” bomba pentru Europa Libera in 1984? Eu am auzit de acest personaj dupa ‘90, din presa. Am fost cutremurat sa aflu ce s-a intamplat. Despre evenimentul din ‘81 stiam si eu din emisiunile Europei Libere, pe care le ascultam ca oricine.
In ‘84 v-ati transferat la Ministerul Educatiei. In ce calitate? Ca referent.
Atasat cultural SIE la Varsovia
In ‘96, la revenirea in MAE, erati activ in SIE? Da. In martie, acel an, am plecat la post in Polonia, la Varsovia.
Pe ce pozitie? Diplomat, atasat cultural.
De ce ati parasit MAE? S-a terminat detasarea.
Cu domnii Grecu, Mihoc, Ciobanu si Lupu ati tinut legatura dupa revenirea de la Bonn? Tangential, nu sistematic.
Ce grad aveati in CIE, in 1981? De locotenent-major.
Ati mai iesit din tara inainte de episodul Bonn? O data, in ‘76, intr-o excursie de studii la Plevna, in Bulgaria.
ION CONSTANTIN
> 20 ianuarie 1982, secretar III Centrala MAE/Bonn.
> 20 ianuarie 1982-12 decembrie 1983 secretar III la Ambasada Republicii Socialiste Romania la Bonn.
> 12 decembrie 1983-28 decembrie 1983 secretar III in Centrala MAE.
> 28 decembrie 1983-12 noiembrie 1984 secretar III la Ambasada Republicii Socialiste Romania la Bonn.
> 12 noiembrie 1984 e rechemat in tara, ii inceteaza angajarea in MAE si se transfera la Ministerul Educatiei.
> 15 martie 1996-17 iulie 2000 revine in MAE si e trimis secretar I la Ambasada Romaniei la Varsovia.
> 17 iulie 2000 paraseste MAE, prin acordul partilor.
IOAN LUPU
> 1 septembrie 1965 referent relatii la Directia Relatii.
> 27 octombrie 1969-13 noiembrie 1975 secretar III la Berlin.
> 13 noiembrie 1975 reia activitatea in Centrala MAE, Directia pentru Cultura si Presa.
> 16 iulie 1981-12 noiembrie 1984 secretar I la Bonn.
> 12 noiembrie 1984 secretar I in Centrala MAE
> 30 martie 1987-1 iulie 1987 secretar I la Berlin.
> 21 decembrie 1990 diplomat la Cabinetul Ministrului si Directia America Latina in Centrala MAE.
> 13 septembrie 1993-15 septembrie 1997 consilier diplomatic la Caracas.
> 1997-2005 (anul pensionarii) angajat in Centrala MAE. Sursa: MAE
CAZUL MIHOC
Afaceri de milioane cu petrol Portalul de stiri Hotnews a dazvaluit de curand ca Dan Mihoc (foto), angajat al ambasadei romane de la Bonn in anii ‘80 acuzat de terorism, e astazi un prosper om de afaceri pe piata energiei si reprezinta in Romania interesele gigantului British Petroleum.
Mihoc respinge insa acuzatiile de implicare in lichidarea lui Paul Goma, Nicolae Penescu si Serban Orescu, dar recunoaste ca a fost ofiter in spionajul extern. Conform datelor furnizate EVZ de Ministerul de Externe, Dan Mihoc nu a facut niciodata parte din MAE.
FARA REPROS
„Ce treaba am eu cu „Sacalul”„?
Fostul diplomat Ioan Lupu are 67 de ani, e pensionar si locuieste cu fiul sau, in zona Doamna Ghica din Capitala. Diplomatia a parasit-o abia in urma cu doi ani, dupa instalarea lui Mihai-Razvan Ungureanu in fruntea MAE.
Numele sau nu apare in nicio firma si, din propriile spuse, reiese ca nu ar mai tine legatura cu niciunul dintre fostii sai colegi, Dan Mihoc, Ion Constantin, Ion Grecu si Constantin Ciobanu.
In schimb, dosarul „Europa Libera” il infurie la culme, atat timp cat de activitatea prestata in MAE sustine ca s-au bucurat nu doar Nicolae Ceausescu, ci si Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu. „Ce terorism, ce Europa Libera, cand semnatura mea a ajuns pe rapoartele pentru trei noi presedinti?”, explica Ioan Lupu. Care i-a fost alaturi chiar si lui Adrian Nastase, in ‘90 si ‘91, ca diplomat la Cabinetul Ministrului de Externe.
„E o aberatie”
„Evenimentul zilei”: Sunteti suspectat de tentativa de asasinare a unor disidenti de la Europa Libera. Cum comentati? Ioan Lupu: Cine face o asemenea afirmatie va trebui sa o dovedeasca cu documente. Eu sunt foarte linistit, e o aberatie totala. Cine a lucrat in Ministerul de Externe stie ca orice intalnire si orice activitate se consemneaza la minister. S-a mai zis despre mine si ca am fost traducatorul oficial al dictatorului. Dar nu am fost traducatorul oficial al lui Ceausescu, ci ocazional, am tradus, inclusiv pentru Ceausescu, in si din limba germana.
L-ati cunoscut pe „Sacalul”? Asta e, de asemenea, o comicarie.... Am fost diplomat 40 de ani cu carte de munca, ce treaba am eu cu „Sacalul”?
In ce relatii ati fost cu generalul Plesita (fost sef al serviciului de spionaj al lui Ceausescu - n.r.)?Nu l-am cunoscut si nu l-am vazut niciodata.
Va veti prezenta in instanta? E o datorie de cetatean.
Ati pastrat legatura cu ceilalti patru colegi, acuzati cu dumneavoastra? Domnule, au trecut peste 20 de ani...