Florin Piersic, Constantin Drăgănescu, dar şi cel mai iubit cascador al lui Sergi Nicolaescu vor primi premii pentru întreaga carieră
În 2016, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marelui actor Florin Piersic, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 28 martie, la Teatrul Național I.L Caragiale din București și va fi transmisă în direct, de la ora 19.00, pe TVR 2 și TVR HD.
De-a lungul carierei sale, Florin Piersic a avut o colaborare prodigioasă cu regizorul Ion Popescu-Gopo, al cărui nume îl poartă cel mai important eveniment dedicat valorilor cinematografiei românești.
Născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, Florin Piersic este unul dintre cei mai iubiți și mai prolifici actori din România, cu o carieră impresionantă atât în teatru cât și în cinema și televiziune. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (promoția 1957), Florin Piersic a debutat doi ani mai târziu pe scena Teatrului Național din București cu rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat roluri principale în Tragedia optimistă, Oameni și șoareci, Orfeu în Infern, Zbor deasupra unui cuib de cuci, Gaițele, Logodnicele aterizează la Paris, Străini în noapte sau Dulcea pasăre a tinereții, roluri ce au demonstrat, constant, o versatilitate greu de egalat.
Premii pentru întreaga activitate vor mai fi acordate actorului Constantin Drăgănescu, dar şi îndrăgitului cascador Paul Fister, o prezență permanentă în filmele lui Sergiu Nicolaescu, pentru care cea de-a zecea ediție a Galei Premiilor Gopo a pregătit un Premiul Special.
Născut în anul 1936 la Constanța (pe 27 septembrie va împlini 80 de ani), Constantin Drăgănescu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1961 (secția actorie, clasa George Dem Loghin) și are în spate o carieră de peste patruzeci de ani, din filmografia lui nelipsind, pe lângă producțiile de cinema, filmele de televiziune și scurtmetrajele.
În vârstă de 72 de ani, Paul Fister a devenit un cascador admirat de o întreagă breaslă. Numele lui este legat de câteva dintre titlurile importante din filmografia regizorului Sergiu Nicolescu, precum Un comisar acuză, Nemuritorii, Pentru patrie, Mircea, Coroana de foc și 15. Cu plete albe până la umeri și mustață „pe oală”, Paul Fister amintește, mai degrabă, de un haiduc din vremuri demult apuse, decât de un locuitor al secolului XXI. Zeci de filme de acțiune, românești sau realizate în coproducție, semnate de regizori celebri, din toate generațiile, cele mai multe dintre ele făcute la Centrul de Producție Cinematografică Buftea (mai târziu, Studiourile Buftea, locul ce i-a fost casă și o a doua familie, o viață întreagă), îi conturează filmografia impresionantă din cinci decenii de carieră.