Membrii Forţelor pentru Operaţiuni Speciale sunt lăudaţi, peste tot, de NATO.
Armata României a reuşit, în mai puţin de un deceniu, să-şi construiască structuri ale Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS) la nivelul tuturor categoriilor de forţe.
Sunt militari de elită, profesionişti, cu aptitu dini dezvoltate de luptători, în măsură să acţioneze ca paraşutişti, scafandri şi alpinişti, pentru a îndeplini o gamă variată de misiuni.
Ştiu totul despre acţiune directă, recunoaştere specială, contraterorism, căutare şi salvare în luptă, culegere de informaţii, infiltrare din aer sau protecţie apropiată.
Pentru a face faţă misiunilor, dotările regimentului au fost ridicate ca standard: vehicule de luptă 4x4 foarte mobile, arme moderne, sisteme de comunicaţii şi informatică, radio şi satelitare, aparatură de observare pe timp de noapte, paraşute de înaltă precizie, echipamente de căţărare şi de protecţie.
Misiuni internaţionale: Irak, Afganistan, Kosovo
Anul 2006 a fost primul în care Forţele pentru Operaţii Speciale au fost prezente în teatrele de luptă din Afganistan, Irak şi Kosovo, în cadrul unor misiuni conduse de NATO sau în coaliţii de forţe.
Acţiunile militarilor români din teatrul de operaţii Afganistan au avut ca efect destructurarea organizaţiilor ostile din raioanele de responsabilitate. Misiunile sunt cu atât mai dificile cu cât se desfăşoară departe de casă, într-un mediu periculos, total diferit în ceea ce priveşte riscurile, clima sau tempoul operaţional.
Faptul că românii care activează în FOS sunt nişte profesionişti este atestat de numeroasele medalii, distincţii şi certificate de apreciere, atât naţionale, cât şi internaţionale (americane, franceze), acordate militarilor în semn de recunoaştere.
Cei care nu s-au mai întors
Din nefericire, o parte dintre luptători au plătit cu sânge pentru succesul misiunilor încredinţate, fiind răniţi sau dând suprema jertfă pe câmpul de onoare.
Pentru faptele lor de eroism, aceştia au primit distincţii înalte ale statului român: Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu însemne de război, Medalia Serviciul Credincios clasa a III-a, cu însemne de război, Medalia Pentru Merit clasa a III-a, cu însemne de război.
Distincţie post-mortem pentru căpitanul Petre
Pe 3 aprilie 2009, căpitanul Marcel Tiberius Petre, comandantul unei echipe operaţionale care făcea parte din al VII-lea, a murit pe câmpul de luptă, în teatrul de operaţii Afganistan, încercând să scoată din încercuirea insurgenţilor o subunitate americană.
Prin Ordinul ministrului Apărării Naţionale, Marcel Tiberius Petre a fost înaintat în gradul de maior post-mortem.
Sprijin de la americani Într-un interviu acordat publicaţiei Special Operations Technology, comandantul Comandamentului Forţelor Speciale Americane din Europa, generalul-maior Michael S. Repass, remarca evoluţia FOS din ţara noastră, subliniind faptul că, în ultimii ani, "Armata României şi-a dublat contribuţia cu forţe speciale în Afganistan".