Eficiență nemțească! De ce e rata mortalității coronavirus atât de scăzută în Germania?

Dacă în Italia rata mortalității (de fapt, în termeni științifici, a letalității- numărul de decese raportat la numărul de bolnavi) atinge 9 la sută, în Franța 4,5%, iar în Marea Britanie 5,3%, în Germania ea este de doar 0,4 la sută. E o reușită care poate fi considerată un miracol.

Există, totuși, niște explicații cât se poate de raționale pentru acest miracol german. Oficial, Germania afirmă că e vorba de faptul că pacienții germani sunt, de regulă, că există un număr mare de paturi la terapie mai intensivă, iar echipele care fac anchetele epidemioloice muncesc cu dăruire  pentru a „găsi fiecare caz”, notează Daily Mail. Într-adevăr, vârsta medie a pacienților germani este de 46 de ani, comparativ cu 63 în Italia și 64 în Marea Britanie. De altfel, peste 70 la sută dintre persoanele identificate ca fiind infectate în Germania au între 20 și 50 de ani, a declarat recent șeful institutului de sănătate Lothar Wieler.

Mai mult, Germania are paturi de terapie intensivă mai multe decât Italia, Franța sau Marea Britanie, ceea ce înseamnă că pacienții se pot recupera mai rapid. Germania are în prezent 25.000 de paturi de terapie intensivă completă cu suport respirator, iar autoritățile intenționează să dubleze această cifră în săptămânile următoare pentru a preveni o eventuală supra încărcare a spitalelor.

Să fie acestea sigurele explicații pentru faptul că în Germania au murit doar 86 de oameni din cauza coronavirusului, în condițiile în care există 22 762 de persoane care au contractat virusul (cu alte cuvinte, un deces la fiecare 265 de bolnavi)?

Germania are o populație relativ bătrână, un sistem de sănătate comparabil cu alte țări și a impus măsuri de carantină la nivel național numai în ultimele zile. Așadar, din aceste puncte de vedere n-ar trebui să o ducă mult mai bine decât celelalte țări bogate din Vestul Europei.

Ceea ce diferă este faptul că Germania face teste de coronavirus mult mai agresiv decât unele țări, urmărind să „găsească fiecare caz” - ceea ce înseamnă că rata mortalității sale ar putea fi o imagine mai reală a crizei din sănătate.

Șeful institutului de sănătate publică din Germania a declarat „vedem semne că curba de creștere exponențială se aplatizează ușor”, deși cifrele institutului au arătat o creștere a cazurilor în ultimele 24 de ore.

Germania nu e singura țară în care pare să se adeverească ideea că eficiența în ceea ce privește testarea și găsirea unui numai cât mai mare de purtători ai virusului e cheia pentru limitarea îmbonăvirilor.

Conform acestei teorii, ratele de deces ale tuturor țărilor sunt de fapt mult mai mici, deoarece multe persoane nu sunt înregistrate niciodată ca pacienți.

S-a demonstrat și în Coreea de Sud, unde guvernul a efectuat teste în masă și unde rata de deces este relativ scăzută de 1,2%.

Se demonstrează, după cum vedem, și în Germania, unde Institutul superior de sănătate spune că țara poate efectua aproximativ 160.000 de teste pe săptămână, potrivit presei germane.

În Marea Britanie, prin contrast, Boris Johnson a recunoscut că țara are cu siguranță aproape mai multe cazuri decât au fost confirmate oficial. Cu toate astea,  NHS nu recomandă tuturor testarea simptomelor coronavirusului, spunând că pacienții cu care au contractat virusul ar trebui să rămână acasă dacă pot face față bolii.

Statele Unite s-au confruntat cu întârzieri în testarea în masă, în timp ce spitalele și medicii italieni au fost copleșiți de amploarea crizei.

Ca urmare, deși Dar Marea Britanie are oficial mai puține cazuri de îmbolnăvire, a raportat mai multe decese din cauza coronavirusului, iar rata mortalității este de aproximativ cinci la sută, comparativ cu 0,4 la sută din Germania.

Să fim cinstiți, o altă posibilitate este ca rata scăzută de decese din Germania să fie determinată de subraportare. Institutul de sănătate din Germania spune că, în general, nu testează morții pentru coronavirus dacă nu au fost testați cât erau în viață.

„Nu considerăm că testele post mortem sunt un factor decisiv. Lucrăm pe ideea că pacienții sunt testați înainte de a muri ”.

Cu toate acestea, Marylyn Addo de la Centrul Medical al Universității din Hamburg a declarat pentru The Guardian că este puțin probabil să existe un număr mare de astfel de cazuri.

„Clinicile care se ocupă de afecțiuni respiratorii au fost în alertă mare cu privire la virus de săptămâni întregi, așa că aș fi foarte surprins dacă ar exista o cifră semnificativă de decese neînregistrate”.