Efectul suspendării: USL a pierdut 10% pentru că nu a ştiut când să renunţe

Referendumul de demitere al preşedintelui Traian Băsescu a adus USL la 64% pe 30 iulie, dar Uniunea a reuşit să piardă zece procente în mai puţin de o lună, cel mai probabil din cauza tentativelor de a obţine, cu orice preţ, validarea referendumului.

USL a pierdut 10% în mai puţin de o lună, arată un sondaj IRES efectuat pe 22 august, imediat după decizia CCR de invalidare a referendumului.  Astfel, dacă pe fondul mobilizării la vot USL ajunsese, a doua zi după referendum, la 64% demersurile ulterioare ale Uniunii - nerecunoaşterea rezultatelor votului, tentativele de modificare a listelor electorale etc - au dus la scăderea acesteia la 59%, în ziua deciziei CCR. Când la acestea s-a mai adăugat şi eşecul, USL a pierdut încă cinci procente, ajungând la 54%. Principalul beneficiar al demersului de suspendare este subiectul acesteia, Traian Băsescu. Acesta s-a ales cu o intenţie de vot de 23%, în condiţiile în care nici nu va mai candida pentru un nou mandat, şi cu o încredere în jur de 25%. Sondajele au fost efectuate primul pe 21 august, pe un eşantion de 1267 de persoane, iar cel de-al doilea, pe 22 august, pe un eşantion de 1547. Ambele au fost realizate prin metoda interviului telefonic, iar marja de eroare este de 2,7-2,9%. IRES este condus de sociologul Vasile Dâncu, membru PSD. CITIŢI ŞI:

  • Efectul suspendării: 23% dintre români l-ar mai vota o dată pe Băsescu, arată un sondaj IRES
  • Unde a dispărut stânga? Numai 17% dintre români se declară ca aparţinând acestui curent
  • Sondaj IRES: 59% dintre români cred că au existat fraude la referendum
  • Sondaj IRES: Antonescu şi MRU, în turul doi la prezidenţiale. PLUS: 48% cred că Antonescu ar trebui să se retragă din politică