În afară de doza zilnică de energie pe care o oferă, cafeaua previne deterioarea vederii şi reduce riscul de orbire, ca urmare a unor boli precum glaucomul sau diabetul.
Beneficiile asupra vederii se datorează conţinutului mare de acid clorogenic din cafea, care este un puternic antioxidant, se arată într-un studiu publicat în „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Efectul acestuia a fost confirmat în cadrul unui studiu pe şoareci.
Retina este unul dintre cele mai active ţesuturi, ceea ce o face extrem de vulnerabilă în faţa stresului oxidativ. Lipsa oxigenului şi a radicalilor liberi conduc la deterioarea ţesutului şi, în final, la pierderea vederii. „Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume şi este foarte important să ştim ce beneficii putem avea de pe urma acesteia”, spune profesorul Chang Y. Lee, autorul studiului în cauză.
Studiile anterioare vorbesc şi de alte efecte binefăcătoare ale cafelei, printre care reducerea riscului de boli cronice, precum Parkinson, cancer de prostată, diabet, Alzheimer şi alte demenţe.