BRD a decis ca de la 1 mai să majoreze avansul pentru creditele în lei cu ipotecă de la 15% la 35%, pentru împrumuturile a căror valoare este mai mică decât echivalentul în lei a 250.000 de euro. BRD va putea finanţa până la maximum 65% din valoarea imobilelor aduse în garanţie.
Astfel, un client care doreşte să obţină un credit Habitat în lei (cu valoare mai mică de 250.000 de euro), are următoarele posibilităţi: prezintă simultan un avans de 15% şi garanţii suplimentare, până la atingerea gradului de acoperire cu garanţii de 154% sau prezintă un aport propriu de 35% împreună cu o singură garanţie (care respectă gradul de acoperire cu garanţii), potrivit Mediafax.
Decizia băncii vine în contextul în care Parlamentul a aprobat recent Legea dării în plată, prin care clienţii băncilor pot “returna” instituţiilor de credit.
BRD nu este prima bancă ce a luat decizia majorării avansului la credite. În februarie, Bancpost a procedat similar, majorând avansul pentru creditele ipotecare, la 33% pentru împrumuturile în lei şi la 43% pentru cele în euro, în contextul discuţiilor pe legea dării în plată.
Anterior, instituţia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare în lei şi de 25% la împrumuturile în euro. Totodată, pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă, Bancpost a diminuat valoarea maximă finanţată, la 57% din valoarea garanţiei, de la 75%.
"Proiectul legii dării în plată determină schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personală, susţinută de o garanţie reală imobiliară, la un produs de finanţare", afirmau atunci reprezentanţii băncii, citaţi de Mediafax.
Raiffeisen Bank a fost prima instituţie de credit care a anunţat majorarea avansului pentru creditele imobiliare standard, la 35% în lei şi la 40% pentru finanţările în euro, decizia venind chiar înainte de reluarea discuţiilor în Parlament privind legea dării în plată.
Conform reglementărilor BNR, avansul minim pentru creditele imobiliare în lei este de 15%, iar pentru euro de 25%.
Legea dării în plată stipulează că persoanele cu credite de locuințe își pot ceda bunurile ipotecate către bănci dacă sunt în incapacitate de plată a ratelor împrumuturilor. Legea se aplică și în cazul persoanelor care au fost executate silit. Din legea aprobată a fost eliminat programul „Prima Casă” și a fost ridicat plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipotecă la 250.000 de euro.
După ce a fost aprobată de Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, Legea dării în plată a fost publicată pe data de 28 aprilie în Monitorul Oficial şi intră în vigoare în 15 zile de la această dată.