Efectul GRAV al respingerii legii „Big Brother”. MAI: Grupări de crimă organizată și TERORISM din alte state cumpără cartele PrePay din România

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) solicită Perlamentului României elaborarea cât mai urgentă a unui proiect de lege care să modifice legea „Big Brother, în așa fel încât să se permită controlul asupra cartelelor PrePay, cu observațiile Curții Constituționale. Oficialii MAI au precizat că, în ultima perioadă de timp, membrii unor grupări infracționale, specializați în comiterea unor infracțiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracțiunilor de terorism, au achiziționat un număr însemnat de cartele PrePay din România.

Ministerului Afacerilor Interne transimte că, în activitățile concrete pe care structurile, în special Poliția Română, le desfășoară pentru protejarea cetățenilor, a patrimoniului privat, dar mai ales în domeniul combaterii crimei organizate, decizia Curții Constituționale -  care a declarat neconstituțională legea „Big Brother”, privind reţinerea datelor personale de către operatorii de telefonie şi furnizorii de internet - este de natură a influența în mod negativ rezultatele concrete ale muncii operative. 

MAI arată că, din practica judiciară a Poliției Române, a rezultat faptul că membrii grupurilor infracționale utilizează cartele PrePay, pe care le schimbă la intervale scurte de timp, pentru a-și asigura o protecție suplimentară. În cazul unor grupări specializate în comiterea unor fapte de tâlhărie sau furturi din locuințe s-a constatat că membrii acestor grupări achiziționau cartele PrePay înainte de comiterea fiecărei fapte.  

Vulnerabilități la adresa României

De asemenea, din datele și informațiile existente la nivelul Poliției Române rezultă că membrii unor grupări infracționale, specializați în comiterea unor infracțiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracțiunilor de terorism, au achiziționat în ultima perioadă un număr însemnat de cartele PrePay din România, pe care să le utilizeze în pregătirea și comiterea unor infracțiuni, inclusiv pe teritoriul altor state.  

Aceste aspecte au făcut obiectul unor schimburi de date și informații cu polițiile altor state, și constituie vulnerabilități la adresa României.

Totodată, utilizarea cartelelor PrePay influențează dezvoltarea unor fenomene infracţionale a căror desfăşurare depinde foarte mult de utilizarea în condiţii de anonimitate a telefoanelor mobile (fraude, înşelăciuni – inclusiv metoda „accidentul” comisă din penitenciare, şantaj, ameninţare, etc.) și îngreunează obţinerea unor date esenţiale pentru luarea unor măsuri urgente, de o importanţă deosebită pentru salvarea unor persoane aflate în situaţii de urgenţă, inclusiv soluționarea cazurilor de dispariție de persoane. 

Situația din România, analizată la Grupului Interministerial Strategic

Având în vedere protejarea intereselor interne ce privesc siguranța cetățenilor români, dar și contextul geopolitic actual, Ministerul Afacerilor Interne transmite că va susține elaborarea cât mai urgentă a unui proiect de act normativ care să aibă în vedere observațiile Curții Constituționale și care să asigure capabilitățile necesare instituțiilor din domeniul ordinii publice și siguranței naționale de a-și îndeplinii atribuțiile și obiectivele legale.

Totodată, consecințele acestei situații vor fi analizate în proxima reuniune a Grupului Interministerial Strategic pentru creșterea capacității de acțiune a instituțiilor guvernamentale în prevenirea și combaterea criminalității ce se circumscrie amenințărilor în domeniul securității naționale.

MAI: „Un demers firesc și util într-un stat democratic”

Ministerul Afacerilor Interne a mai precizat că, alături de instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale, a susținut legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență 111/2011 privind comunicațiile electronice, apreciind că acest act normativ votat de Parlamentul României este un demers firesc și util într-un stat democratic care are datoria de a apăra integritatea și siguranța cetățenilor săi. 

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a fost unul dintre inițiatorii acestui proiect de lege având ca obiectiv stabilirea unui cadru juridic clar, bine definit, în domeniul luptei împotriva criminalității organizate și în special a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum și a actelor de terorism.  

„În viziunea noastră, un stat puternic este unul în care instituțiile sale sunt capabile să protejeze interesele naționale și securitatea națională, în ansamblu.”, subliniază MAI.