Flux 24 a publicat un document american, din 2001, din care reiese că actualul premier a fost prins băut la volan și că, după ce și-a recunoscut vina, a fost condamnat la 2 zile de închisoare și la plata unei amenzi de 1000 de dolari.
E o bombă de presă, chiar dacă vine într-un moment tensionat al PNL, lucru care i-a permis lui Florin Cîțu să acuze o manevră de culise în spatele dezvăluirii. Problema care se pune acum, noi nefiind judecători de instanță morală, este dacă documentul american mai poate influența soarta alegerilor din principalul partid de guvernământ.
O contabilizare a votului președinților de filiale, puternic viralizată în weekendul trecut, arată că scorul este de 32 la 12, în defavoarea lui Ludovic Orban. Spun ”votul președinților” pentru că există și supoziția că delegații pot vota cum vor ei, indiferent de hotărârea transmisă de liderii locali.
Acești delegați pot fi influențați de o dezvăluire de acum 20 de ani? Dacă ar fi fost vorba de un vot popular, cum e cel pentru primari sau chiar președinte, dezvăluirea ar fi produs efecte majore, dar delegatul la Congresul PNL are alte resorturi interne când alege ce are de făcut. Interese personale, eliberarea de o presiune pe care o resimte, o promisiune primită, o frustrare sau o nemulțumire legată de președintele partidului sau de prim-ministru, toate sunt elemente care pot influența votul unui delegat.
Trebuie să urmărim evoluția scandalului, pentru că va fi un scandal, dar la prima vedere nu pare că se schimbă trendul în PNL. Trebuie văzut și dacă apare o ”lebădă neagră” pe iazul lui Orban și cum s-ar echilibra atunci lucrurile.
Pe de altă parte, genul ăsta de dezvăluiri aduc atingere carierei politice în afara partidului, la electorat, și amenda și zilele de închisoare din America au potențial de a avea efecte pe termen lung pentru politicianul Florin Cîțu, dar, cum nu îl așteaptă confruntări electorale majore în următorii doi ani, e timp berechet de evaluări.