EFECTUL denunțării PROTOCOALELOR SRI. Ce se întâmplă cu INTERCEPTĂRILE Serviciului Român de Informații

EFECTUL denunțării PROTOCOALELOR SRI. Ce se întâmplă cu INTERCEPTĂRILE Serviciului Român de Informații

Marian Cucşa, vicepreşedinte Comisiei de control a SRI a declarat că numărul interceptărilor SRI a scăzut cu 70% după denunţarea protocoalelor încheiate cu instituţii din sfera Justiţiei.

Cucșa susține că ar trebui să fie traşi la răspundere toţi cei implicaţi în fenomenul încheierii protocoalelor dintre SRI şi instituţii din sfera Justiţiei, întrucât "totul trebuie făcut în baza legii, nu prin înţelegeri ascunse".

„Numărul interceptărilor SRI a scăzut cu 70%, după denunţarea protocoalelor. În diferite faze ale instanţelor de judecată au ajuns, probabil, de ordinul miilor, ca urmare a acestor protocoale. Urmează să finalizăm raportul pe protocoale din partea Comisiei, să vedem tot ceea ce s-a întâmplat, să avem concluzii, apoi modificarea legislaţiei, lucru pe care-l doresc să se întâmple până în luna decembrie, să avem o variantă de modificări legislative în ceea ce priveşte siguranţa naţională. Ar trebui să răspundă toţi cei care au fost implicaţi în acest fenomen al protocoalelor şi al încălcării drepturilor şi libertăţilor a milioane de români”, a declarat Marian Cucşa, potrivit Agerpres.

Cucșa a menţionat că, în urmă cu două săptămâni, în cadrul audierilor din Comisia SRI, a fost prezentată situaţia protocoalelor încheiate din anii '90 şi până în prezent, interval în care au fost peste 500 de documente încheiate între SRI şi instituţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cele mai multe au fost semnate între 2004-2016, când s-au semnat şi protocoalele cu instituţiile din Justiţie, cel din 2009, care a fost denunţat, cu ÎCCJ, cu CSM şi cu celelalte instituţii din Justiţie, lucru total anormal”, a precizat Marian Cucşa.

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei de control a SRI, aceste protocoale „nu sunt necesare, pentru că există bază legală pe care trebuie să funcţioneze”.

„Desigur, avem o legislaţie în ceea ce priveşte siguranţa naţională, care e din 1992 şi nu mai răspunde riscurilor şi ameninţărilor din 2018, modificăm legislaţia şi o adaptăm necesităţilor şi ameninţărilor din 2018, să se lucreze strict în baza legii, nu a unor înţelegeri secrete şi ascunse”, a mai spus Cucşa.