Ciupercile sălbatice din Germania prezintă urme de contaminare radioactive la aproximativ 35 de ani după accidentul nuclear de la Cernobîl.
Autoritatea germană de reglementare în domeniul siguranţei alimentare atrage atenția că aproximativ 95% dintre probele de ciuperci sălbatice colectate în Germania în ultimii şase ani au prezentat încă un nivel de contaminare radioactiv.
Acestea au fost afectate de particulele radioactive care au fost răspândite în aer după accidentul nuclear care s-a produs la Cernobîl în anul 1986. Autoritățile au precizat că nivelul de radioactivitate nu depășește limitele legale.
În sudul Germaniei au fost identificate concentraţii ridicate de izotopi de cesiu-137 şi cesiu-134. Acestea sunt caracteristice exploziei de la Cernobîl, potrivit Oficiului Federal German pentru Protecţia Consumatorilor şi Siguranţă Alimentară (BVL). Nici una dintre cele 74 de probe care au fost analizate nu a depăşit, însă, limita legală de 600 becquereli de radiaţie pe kilogram.
BVL a notat că materialul radioactiv care s-a răspândit în aer după accidentul de la Cernobîl a rămas în păduri deoarece ecosistemele acestora au reciclat în mod eficient substanţele nutritive. În cazul ciupercilor sălbatice, acestea prezintă o contaminare pentru o perioadă mult mai mare comparativ cu alte produse agricole.
Germania a renunțat la centralele atomo-electrice
În urma tragicului accident nuclear din primăvara lui 1986, reactorul de la Cernobîl, situat în prezent pe teritoriul Ucrainei, a aruncat în atmosferă tone de deşeuri nucleare. Particulele radioactive s-au răspândit în zone extinse de pe continental european. În urma acestei tragedii a crescut numărul de cazuri de cancer la persoanele care locuiau și își desfășurau activitatea în regiunea limitrofă.
În urma acestui incident, temerile cu privire la impactul pe termen lung al dezastrelor nucleare au alimentat opoziţia opiniei publice faţă de energia nucleară. Iar în Germania aceste situații au condus la decizia autorităților de a renunţa total la energia nucleară. Măsura de închidere a centralelor de producere a energiei atomo-electrice a fost adoptată la scurtă vreme după producereau unui alt accident nuclear, de la centrala Fukushima, din Japonia, din anul 2011.