"Nu încercaţi acest procedeu acasă". Afirmaţia aparţine profesorului Saul Villeda, de la University of California din San Francisco, autorul a trei dintre materialele publicate online, zilele acestea, de Nature Medicine and Science.
Profesorul a „lucrat” cu şoareci care, potrivit vârstei umane, s-ar încadra între 20 şi 60 de ani. Cercetătorii au injectat în mod repetat şoarecilor bătrâni sânge proaspăt, provenit de la animale mult mai tinere.
Au beneficiat
Conform acestor experimente, şoarecii care au beneficiat de infuzia cu sânge tânăr au dat rezultate mult mai bune în procesul de învăţare sau memorare decât semenii lor. Spre exemplu, cobaii trataţi au reuşit să găsească mult mau repede o platformă scufundată într-un labirint.
Şoarecii bătrâni au devenit mai puternici, au putut face faţă cu uşurinţă exerciţiilor fizice şi au dat dovadă de minte mult mai ageră după ce li s-a injectat sânge de la alte rozătoare-cobai, mai tinere. Rezultatul surprinzător a fost acelaşi obţinut chiar şi atunci când "seniorii" au fost injectaţi cu o substanţă mai bogată în sânge proaspăt.
Dacă studiile vor confirma în continuare această ipoteză, oamenii de ştiinţă speră ca într-o bună zi, rezultatele cercetărilor ar putea ajuta la tratarea unor boli care afectează oamenii în vârstă.
Şi-a luat inima în dinţi
Villeda a mai declarat că studiile ştiinţifice se concentrează acum pe identificarea factorului din sângele proaspăt, care face diferenţa. Analiştii vorbesc deja despre „Metoda Dracula”, deoarece, în altă ordine de idei, un tratament inedit de combatere a îmbătrânirii tenului face furori în ultima vreme printre celebrităţile din străinătate. Modelul lor a fost urmat şi de o vedetă de la noi, care şi-a luat inima în dinţi şi a apelat la terapia considerată revoluţionară, dar pe care unii îl consideră “cel mai ciudat mod de a te menţine tânăr”.
Specialiştii spun că numele – „Metoda Dracula” este întemeiat, deoarece acest tratament constă în injectarea în muşchii feţei a unui ser extras din sângele pacientului, îmbogăţit cu vitamine şi aminoacizi. “Inspiraţia vine de la legenda lui Dracula-vampirul, iar atât cei care au creat terapia, cât şi vedetele care o utilizează s-au…folosit de Dracula, o idee ştiinţifică, dar şi comercială!”, notează presa americană.
De la pacient
Considerată cea mai “pe val” metodă din domeniul tratamentelor cosmetice împotriva îmbătrânirii, terapia Dracula sau terapia S3 (prescurtarea de la Stimulated Self Serum Therapy) a fost introdusă în Marea Britanie de medicul estetician francez Daniel Sister. Metoda este următoarea: se recoltează o fiolă din sângele pacientului, apoi se separă celulele roşii de ser şi de trombocite, după care sunt adăugate vitamine şi aminoacizi. Serul astfel îmbogăţit este reinjectat în muşchii feţei.