Este extrem de apreciat de vedete. Durează şi până la şase luni după prima injectare (primul tratament), urmând ca după alte tratamente efectul să crească, în timp ce în cazul acidului hialuronic perioada de acţiune este înjumătăţită.
Toxina botulinică, cunoscută publicului larg cu denumirea de Botox, este o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum , şi este extrem de neurotoxic . Atunci când a introdus intravenos în maimuţe, de tip A a exponatelor toxina un LD 50 de 40-56 ng , de tip C1 circa 32 ng, tip D 3200 ng, şi tip E 88 ng, făcând tipurile de mai sus unele dintre cele puternice neurotoxine cele mai cunoscute. Cunoscut de unul dintre numele sale comerciale, Botox sau Dysport, acesta este folosit pentru cosmetice şi medicale diverse proceduri.
Când vine însă vorba despre efectele secundare ale tratamentului estetic cu Botox se schimbă situaţia. Unul dintre ele, descoperit de specialiştii de la Universităţile din California şi Duke este acela că substanţa “şterge” nu numai urmele trecerii anilor, ci şi “expresiile emoţionale” de pe feţele celor care recurg la acest tratament.
Au putut identifica
Medicii celor două universităţi au cerut mai multor femei injectate cu Botox şi cu alte substanţe folosite tot în scop estetic, să identifice expresii ale diferitelor emoţii de pe chipurile unor persoane fotografiate. Femeile care au fost injectate cu Botox au fost mai puţin exacte în a citi emoţiile oamenilor faţă de cele care au folosit alt fel de substanţe injectabile. Persoanele care au fost tratate cu Restylane sau alte substanţe, au putut identifica cu o acurateţe de 77% sentimentele unor persoane după mimica facială, pe când persoanele injectate cu Botox au reuşit acest lucru în procent de 70%.
Zonele cheie
Concluzia studiului publicat mai demult în LATimes a fost aceea că efectul paralizant al Botoxului acţionează nu numai asupra muşchilor faciali, ci se poate extinde şi asupra capacităţii individului de a “citi” stările emoţionale ale celor din jur. “Când o persoană are imobilizate zonele cheie din jurul ochilor, aceasta nu îşi va mai putea exprima facial emoţiile în timpul unei conversaţii cu un partener. Aceasta este o dovadă a faptului că ne folosim propria mimică pentru a înregistra şi eticheta emoţiile altora, şi deci suntem limitaţi în a înţelege ce simt ceilalţi pentru că suntem din start limitaţi în a ne exprima propriile sentimente facial”, a explicat David T. Neal, conducătorul cercetării.