Efectele poluării: 1.000 de morţi în doar 5 ani

Cel puţin 800 de adulţi şi 200 de nou-născuţi au murit, din 2004 până în 2009, din cauza unor boli respiratorii provocate de aerul poluat al Capitalei.

Acum doi ani, 300 de bucureşteni ar fi putut evita internarea în spital dacă aerul din Capitală ar fi fost mai puţin poluat. În plus, din 2004 până în 2009, peste 800 de adulţi şi peste 200 de nou-născuţi au murit din cauza poluării cu pulberi în suspensie, de tip PM10 (un complex de particule solide foarte mici, cu diametrul mai mic de 10 micro metri - n.r.), care potenţează afecţiunile respiratorii. Aşa arată rezultatele unui studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Mai mult, potrivit aceluiaşi studiu, doar pe 23 decembrie anul trecut, bucureştenii au respirat aer cu concentraţii de PM10 de peste trei ori mai mari decât limita şi cu concentraţii de PM2,5 (particule solide cu diametrul mai mic de 2,5 micro metri - n.r.) de aproape şase ori mai mari decât limita.

Iar "bilanţul" mai mult decât îngrijorător al cercetării vine în contextul în care Organizaţia Mon dială a Sănătăţii (OMS) arată că efectul pulberilor în suspensie asupra sănătăţii este "extrem de serios".

Cauzele poluării: panseluţele şi excrementele de câini

Şeful Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, are şi o explicaţie referitoare la principalele cauze ale poluării din Bucureşti, care de - pă şeşte cu mult limitele admise, în special în preajma Cercului Militar şi în zona Mihai Bravu.

Astfel, una dintre cauze constă în numărul mare de maşini care tranzitează zilnic oraşul. "Responsabili suntem toţi, pentru că ne-am cumpărat maşină într-un oraş construit pentru 100.000 de maşini, în care circulă însă zilnic 1.000.000", spune Ionescu.

Iar o altă cauză a poluării aerului este reprezentată, în opinia acestuia, de "panseluţele pe care le plantează primarii de sector, pentru care este adus pământ vegetal, care depăşeşte bordura, motiv pentru care, la fiecare ploaie, acesta ajunge în rigole, unde se usucă şi se ridică în atmosferă".

Mai mult, preşedintele organizaţiei Eco Civica, Nicolae Rădulescu Dobrogea, susţine că pe străzile Capitalei sunt zilnic cinci tone de excremente de câine, care, într-o lună, se transformă, de asemenea, în praf periculos pentru sănătate.