Efectele GLOBALIZĂRII: Companiile sunt ENTUZIASMATE, oamenii de rând sunt DISPERAȚI. O altă explicație pentru „Brexit” și Trump.

Efectele GLOBALIZĂRII: Companiile sunt ENTUZIASMATE, oamenii de rând sunt DISPERAȚI. O altă explicație pentru „Brexit” și Trump.

La Forumul de la Davos s-a dezvăluit că toate beneficiile globalizării au fost confiscate de companii, iar oamenii de rând au rămas cu ponoasele.

Un studiu sociologic realizat de PwC, și care a fost prezentat în cadrul Forumului Economic de la Davos pe 16 ianuarie, dezvăluie că declinul nivelului de trai în marea majoritate a țărilor industrializate și îngrijorarea crescândă a oamenilor față de conducătorii politici și economici reprezintă o amenințare la adresa situației mondiale actuale.

În ciuda acestei ambianțe sumbre cvasi-generale, majoritatea conducătorilor de companii (51%) se declară „extrem de optimiști” în legătură cu perspectivele de dezvoltare pe termen lung ale firmelor lor, în comparație cu numai o treime acum 20 de ani, când a fost publicată prima cercetare care se efectuează anual de atunci.

În aceeași ordine de idei, 38% dintre manageri s-au declarat optimiști în legătură cu viitorul companiilor lor în viitoarele 12 luni, comparativ cu doar 35% anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul sociologic dezvăluie și că șefii marilor firme s-au adaptat la incertitudinea care domină viața economică. Mai mult, ei au învățat să se folosească de oportunitățile oferite de perioadele tulburi, scrie EurActiv.

Ieșirea Marii Britanii din UE și victoria lui Donald Trump sunt și ele simptome ale stării de nemulțumire generală ale oamenilor față de situația actuală, mai ales de creșterea șomajului și a inegalităților din societățile occidentale, arată cercetarea PwC.

Globalizarea și noile tehnologii au exacerbat aceste tendințe, totul fiind asociat cu o profundă neîncredere față de „Sistem”.

Branko Milanovici, economist și profesor la Universitatea din New York, explică:

„Cele mai mari beneficii ale globalizării au încăput în mâinile unei mici elite din ce în ce mai bogate din țările industrializate și din clasa medie asiatică, din ce în ce mai importantă. Invers, marii perdanți ai sunt persoanele cu venituri mici din țările dezvoltate.”

În acest context, șefii de companii sunt împărțiți când se referă la beneficiile globalizării. Pe de o parte, comerțul a crescut de patru ori în ultimii 20 de ani, iar globalizarea și progresul tehnologic au acoperit decalajul dintre venituri și a scos un miliard de persoane din sărăcia extremă, mai ales în China.

Pe de altă parte, în loc să aducă prosperitatea în țările dezvoltate, primele care au devenit adeptele globalizării, sistemul a provocat tulburări sociale în lumea occidentală.

Un director din Marea Britanie, citat în cercetarea prezentată la Davos, afirmă:

„Întregul sistem capitalist va fi pus sub presiune de muncitorii care nu vor mai accepta diferențele de bogăție actuale.”

Într-un raport separat, la Forumul Economic s-a arătat că veniturile lunare medii au scăzut cu 2,4%, în medie, în peste 50 de țări, pentru a ajunge la 2300 de euro pe gospodărie.