Efectele devastatoare ale Covid-19 asupra creierului! Cercetătorii lansează un avertisment teribil. E foarte grav

Boli genetice. Sursa foto: Dreamstime.com

Un studiu privind impactul Covid-19 asupra creierului indică cum chiar și un caz ușor poate afecta în mod semnificativ organul complex, subțierea țesutului și perturbarea funcțiilor care controlează mirosul și unele abilități cognitive.

Descoperirile sunt îngrijorătoare pentru cei aproape 2 milioane de rezidenți din New Jersey – și 80 de milioane de americani – care au contractat virusul. Studiul, publicat în revista Nature și descris ca fiind prima analiză detaliată a impactului neurologic al Covid-19, dezvăluie o reducere a dimensiunii creierului și a materiei cenușii, precum și leziuni tisulare în zone legate de miros, gust și memorie printre cei care au avut coronavirus.

Cercetătorii au examinat scanări ale creierului a 785 de persoane din Marea Britanie – aproximativ jumătate au contractat Covid-19 între martie 2020 și aprilie 2021, iar jumătate nu a avut. Ei au comparat scanări care au fost efectuate înainte ca participanții infectați, cu vârste cuprinse între 51 și 81 de ani, să fi contractat virusul cu scanări care au fost efectuate la aproape cinci luni după ce pacienții au fost diagnosticați cu Covid-19.

Noile scanări ale voluntarilor care nu au avut Covid-19 nu au arătat modificări semnificative, au spus cercetătorii. „Dacă acest impact dăunător poate fi parțial inversat sau dacă aceste efecte vor persista pe termen lung, rămâne de investigat cu o urmărire suplimentară”, au spus cercetătorii.

Experții în neurologie numesc rezultatele semnificative, deși - ca și cercetătorii care au efectuat studiul - ei avertizează că trebuie colectate date suplimentare înainte de a trage concluzii definitive. „Este remarcabil”, a spus dr. Kyra Blatt, neurolog la RWJ Barnabas Medical Group. „Se pare că zonele afectate își pierd volumul și par să-și piardă conectivitatea, precum și funcția. Și apoi au folosit teste neurocognitive, pe care le folosim de ani de zile aici, la RWJ Barnabas. Ceea ce vedeau a fost că și unele dintre locurile din creier care nu au fost afectate direct de Covid-19, dar au fost conectate și sunt importante pentru cunoaștere, au fost, de asemenea, afectate.”

Blatt a remarcat că, deși unele dintre schimbări au fost modeste, acestea tot au existat.  Studiul a acoperit cei care au contractat Covid-19 în primul an de pandemie și nu a implicat variante precum Delta și Omicron, ridicând întrebarea, a adăugat Blatt, dacă acestea au afectat creierul în același mod.

Problemele de după infectarea cu Covid-19

Studiul a fost efectuat înainte de disponibilitatea vaccinurilor, lăsând deschisă întrebarea ce diferență ar putea face, dacă este cazul, vaccinarea. În general, persoanele vaccinate care au contractat Covid-19 s-au descurcat mai bine decât persoanele nevaccinate, a spus Blatt. „Clinic, nu cred că am avut suficient timp și date pentru a afla , dar cu siguranță, acești pacienți se descurcă mult mai bine”, a spus ea. „Cred că acesta este începutul poveștii, dar trebuie să vedem mai multe. Ce tratamente îi ajută să se îmbunătățească? Sperăm că vom afla mai multe, astfel încât să putem personaliza tratamentele.”

Dr. William T. Hu, profesor asociat și șef de neurologie cognitivă la Rutgers-Robert Wood Johnson Medical School, este de acord că studiul britanic este convingător, dar multe întrebări importante rămân fără răspuns. „Rezultatele trebuie interpretate cu prudență”, a spus Hu, adăugând că el și colegii săi au primit numeroase apeluri de la „pacienți îngrijorați”.

Atât Hu, cât și Blatt au spus că impactul Covid-19 asupra creierului ar putea avea implicații îngrijorătoare pentru societate în general, mai ales dacă un număr considerabil de oameni au deficiențe cognitive și fizice. De exemplu, experții cred că până la 30% dintre cei care contractă coronavirus dezvoltă Covid-19 pentru o lungă perioadă. În SUA, aceasta s-ar ridica la 24 de milioane.

Hu și Blatt și-au exprimat îngrijorarea că pacienții care au probleme de sănătate persistente după o infecție cu coronavirus nu sunt luați în serios atunci când caută beneficii de invaliditate sau tratament medical. „Există o mulțime de concepții greșite care sunt foarte asemănătoare cu concepția greșită asupra oboselii cronice”, a spus Hu, adăugând că și unii medici pot fi disprețuitori atunci când pacienții se plâng de starea lor.”

Blatt speră ca astfel de studii să consolideze credibilitatea celor care susțin că virusul Covid-19 afectează în mod persistent mulți pacienți. „În calitate de om care a luptat cu companiile de asigurări, sper că acest lucru ne oferă sprijin.”, a spus ea. „Pacienții mei vor să se îmbunătățească și să se întoarcă la viața lor de dinainte.”

Un studiu publicat la începutul acestui an, de exemplu, a constatat că un număr de pacienți cu coronavirus au dezvoltat în mod misterios boli cardiovasculare la săptămâni sau chiar la luni după ce au fost diagnosticați cu boala. „Știm că există mulți pacienți – undeva între 10% și 30% – care au avut Covid-19 și încă suferă”, a spus dr. David Landers, directorul asociat al Spitalului Heart & Vascular de la Centrul Medical al Universității Hackensack. „Așadar, fenomenul poate fi unul durabil și persistent”, a spus acesta potrivit New Jersey.com.