Efectele crizei: Unde cresc şi unde scad salariile

În timp ce angajaţilor din învăţământ sau sănătate li s-au redus drastic veniturile, cei care produc ţigarete sau maşini primesc mai mulţi bani.

Salariile românilor au crescut, în ultimii trei ani de criză, cu 8,4%, de la 1.358 lei net pe lună în februarie 2009 până la 1.472 lei în luna februarie a acestui an. Însă aceasta este doar o medie care nu exprimă evoluţiile veniturilor salariaţilor din diferite domenii de activitate.

EVZ a comparat salariile nete de la începutul crizei cu cele de acum şi a întocmit clasamente ale domeniilor care au pierdut şi care au câştigat cel mai mult în ultimii ani.

Cine o duce mai bine

Primii în topul creşterii veniturilor, cu 51,6%, sunt salariaţii fabricilor de ţigarete: chiar şi cu portofelul mai gol, românul a continuat să fumeze, iar taxele pe tutun au tot crescut.

Pe al doilea loc, cu o creştere a salariului de 51,4%, sunt angajaţii în prelucrarea lemnului şi producţia mobilei. Acest sector nu a dus lipsă de cerere, mai ales că numai venirea IKEA le-a asigurat firmelor din domeniu vânzări anuale de câteva sute de milioane de euro, conform estimărilor din piaţă.

Venituri mai mici la bugetari

Cele mai mari reduceri ale salariilor, de 51,6%, le au de înfruntat cei din învăţământ.

Tot bugetari sunt şi cei care ocupă următoarele trei poziţii în clasament: funcţionarii, activăţile culturale şi sănătatea.

Top 5 este întregit de activităţile auxiliare intermedierilor financiare, în con­di­ţiile în care bursa a scăzut, iar populaţia nu a mai investit.