Afinele se numără printre fructele cu cele mai multe proprietăţi de întinerire şi curăţare a organismului, însă şi un fruct cu un conţinut de substanţe puţin studiat.
În acest sens, oamenii de ştiinţă francezi au început să folosească frunzele de afin ca agent preventiv şi terapeutic în oncologie, acestea fiind utile în cazul bolnavilor de diabet, reducând nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, frunzele de afin au proprietăţi antibacteriene şi antihelmintice.
Un medicament pe baza acestui arbust, recomandat copiilor în toate tipurile de diaree, poate fi realizat din 20 de grame de frunze de afine (sau fructe) şi 20 de grame de salvie. Peste amestec se toarnă un pahar de apă clocotită, se fierbe timp de cinci minute, după care se lasă la stors într-o strecurătoare deasă. În caz de diaree, este recomandată o jumatate de pahar la fiecare două ore. A
finele au capacitatea de a inhiba creşterea microbilor nocivi (cum ar fi agenţii de dizenterie, febră tifoidă, infecţii stafilococice) şi distrug bacteriile rezistente la antibiotice. De asemenea, consumul de afine în cantităţi suficiente are efecte benefice asupra tractului digestiv şi contribuie la distrugerea viermilor intestinali.