Unii retaileri din Marea Britanie ar putea renunța la bunuri în cazul în care clienţii din UE ar dori să le returneze. Retailerii pe relația cu UE se confruntă cu taxe majorate semnificativ.
Efect Brexit: taxe mai mari, retaileri britanici îngrijorați! Unii retaileri englezi vor să renunțe la bunuri în cazul în care le rămân produse în UE. Aceștia calculează că este mai ieftin să le dea foc decât să le aducă înapoi în Regatul Unit, notează BBC.
Efecte secundare Brexit! Retailerii care importă din UE riscă să își piardă clienții
Noul acord comercial semnat cu Uniunea Europeană impune tarife costisitoare pentru astfel de retururi de produse. În multe cazuri, costurile devin insuportabile mai ales ăntr-o perioadă de criză precum cea din prezent. Pe de altă parte, și retailerii pe relația cu UE încearcă să lupte pentru a se adapta noilor reguli comerciale ale Brexit. Acestea includ taxe de multe ori împovorătoare precum TVA, taxe vamale și costuri de livrare.
Retailerii de îmbrăcăminte plătesc cu până la 100 lire sterline pentru o ținută în cazul hainelor de proveniență UE, din cauza taxei speciale Brexit (red tape tax). În consecință, clienților li se cere să plătească cu până la o treime în plus pentru produsele din depozite, odată ajunse în Marea Britanie, relatează The Times.
Efect Brexit: taxe pentru retaileri! Au crescut taxele cu aproximativ o treime din valoarea mărfii
Cumpărătorii plătesc un surplus de 100 lire sterline pentru o ținută. De exemplu, Louisei Walters (52 ani) i s-a cerut în plus 77.23 lire sterline. Ea a plătit peste 240 lire sterline pe două articole vestimentare ale firmei pariziene Sandro. Din suplimentul respectiv, 24.50 lire s-au oprit în vamă, 46.73 lire a reprezentat TVA, iar 6 lire taxa pentru servicii internaționale de curierat. Prin urmare, doamna Walters s-a decis să renunțe la achiziție și nu a plătit taxele respective. Ea susține că nu a avut nici cea mai mică idee că articolele comandate veneau direct din Franța. Foarte dezamăgită, a hotărât să refuze coletul.
Helen Kara a relatat că s-a trezit cu un cost suplimentar de 93£ după ce a cumpărat un set de lenjerie de pat în valoare de 292£. Marfa provine de la firma Urbanara.co.uk cu sediul la Berlin. La rândul ei, Ellie Huddleston (26 ani) a plătit în plus 82 lire sterline pentru un palton de 200 de lire sterline, și separate 58 lire sterline pentru mai multe bluze.
Și pe Twitter sunt semnalate astfel de probleme. Un utilizator a povestit că a comandat câteva articole vestimentare din Franța prin DHL. I s-a spus că trebuie să achite 113 lire sterline la vamă. Motivația a fost proveniența UE a hainelor. Un alt abonat Twitter spune că a comandat două perechi de încălțăminte de bicicletă. Curierul i-a spus că are de plătit 100 lire sterline pentru serviciile internaționale de curierat.
Efecte generate de Brexit! TVA este obligatoriu pentru mărfuri de peste 135 lire sterline
Această situație delicată este efectul noilor reguli intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Astfel, se cere aplicarea obligatorie a TVA în cazul mărfurilor care depășesc valoarea de 135 lire sterline. Pot exista taxe vamale dacă mărfurile provin integral sau parțial din afara UE. Cumpărătorii care achiziționează produse UE în valoare de mai puțin de 135 lire sterline trebuie să plătească TVA la punctul de livrare. Asta deoarece retailerul trebuie să perceapă o taxă pentru vânzarea mărfii către autoritatea care se ocupă de vamă și accize.
Firmele de curierat percep propriile lor taxe pentru a-și acoperi costurile administrative. Totuși, mulți retaileri care importă din UE nu s-au înregistrat până acum ca plătitori de taxe.
Efecte Brexit! De ce este mai ieftin pentru retailerii din Regat să renunțe la produse
Pe de altă parte, retailerii din Marea Britanie ar prefera să ardă bunurile pe care clienții UE doresc să le returneze mai degrabă decât să le aducă înapoi în Regat. Motivul este costul taxei speciale Brexit (red tape). Adam Mansell, președintele Asociației de Modă și Textile din Marea Britanie, declară că "este mai ieftin pentru retaileri să înscrie costul bunurilor drept pierderi decât să le acopere total. Atunci fie le abandonează, fie chiar prefer să le ardă".
Oficialul precizează că există alte operațiuni vamale suportate de retailerii din Marea Britanie atunci când marfa este returnată. Ele includ o taxă de export , TVA de import și, în funcție de marfă, un document de proveniență. Adam Mansell (foto) susține că multe companii importante nu sunt dispuse să acopere toate aceste costuri. Firmele mici, cu atât mai puțin.
Un purtător de cuvânt al organizației a explicat pentru The Sun: Noul model de TVA prevede că afacerile din Marea Britanie nu sunt dezavantajate de concurență prin importuri fără TVA. Noul sistem reglementează problema vânzătorilor de peste Ocean care nu plătesc suma necesară de TVA atunci când vând produse în Marea Britanie Anticipăm că va exista un plus de 300 milioane de lire sterline din taxe anual, care pot susține servicii publice esențiale.
Acesta mai precizează că multe firme britanice s-au înregistrat deja ca plătitoare de TVA conform legilor existente. Asociația lucrează îndeaproape pentru ca și firmele neplătitoare să se conformeze noilor reglementări.
Surse din piaţă au declarat pentru BBC că sunt branduri de fashion şi branduri de lux din Marea Britanie care au început să acumuleze bunuri la sediile serviciilor de curierat din Europa.
Foto: The Guardian