Educaţia copiilor depinde şi de numărul cărţilor din bibliotecă

Un sociolog american afirmă că una dintre cheile succesului pentru copii este reprezentată de cărţi. O bibliotecă bogată are acelaşi efect asupra dezvoltării cognitive a copilului ca şi părinţii cu educaţie universitară, consideră specialistul.

Mariah Evens, de la Universitatea din Nevada,este de părere că biblioteca din casa părintească este mai valoroasă şi mai importantă în determinarea nivelului educaţional al unui copil decât originea sau statutul economic al familiei. "Rezultatele cercetării noastre indică faptul că biblioteca familiei este cel mai puţin costisitor mod de a-i ajuta pe copii să reuşească în viaţă", a spus Evans într-o declaraţie citată de AFP.

Sociologii americani au condus un studiu care s-a desfăşurat pe parcursul a 20 de ani şi în cadrul căruia au fost analizate peste 70.000 de cazuri din 27 de ţări. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista "Research in Social Stratification and Mobility" şi au demonstrat că a fi crescut într-o casă cu o bibliotecă de 500 de cărţi are un efect la fel de mare asupra educaţiei copilului ca şi atunci când acesta ar fi avut părinţi cu educaţie universitară.

Astfel, specialiştii consideră că biblioteca familială şi educaţia părinţilor reprezintă un imbold care asigură o dezvoltare cognitivă a copilului mai avansată cu aproximativ trei ani decât în cazul în care copilul trăieşte într-o casă fără cărţi sau ai cărui părinţi au studii medii. "Existenţa chiar şi a 20 de cărţi în casă poate fi un stimulent educaţional. Iar, cu cât numărul volumelor creşte, cu atât beneficiile sunt mai mari", încheie autorii studiului.