Dan Andronic, Robert Turcescu și Mirel Curea au dezbătut, în cadrul podcastului Hai, România, bugetul alocat pentru sport în România. Sub lupa jurnaliștilor a fost și postarea Elenei Udrea de pe Facebook referitoare la activitatea ei din perioada când era în politică. Udrea a ocupat funcția de ministru al Turismului, dar și cea de ministru al Dezvoltării Regionale și a Turismului.
În cadrul postării, Elena Udrea a vorbit despre situația bazinelor de înot din România. De asemenea, ea a vorbit și despre cei care o criticau pentru activitatea sa ca ministru.
Ce a scris Elena Udrea pe Facebook?
„Unii dintre cei care acuză azi, lipsa condițiilor potrivite pentru pregătirea sportivilor români, în special a bazinelor de înot în contextul câștigării a celor 2 medalii la Olimpiadă de către David Popovici, sunt chiar aceeași care ma criticau zilnic pentru proiectele pe care le-am finanțat ca Ministru între 2009-2012: bazine de înnot, săli de sport, săli polivalente, patinoare, pârtii de schi.
Atunci, bazinele de înot erau pentru ei o cheltuială inutilă, fără sens, o risipă, un moft a lui Udrea care finanțează ”tichii de mărgăritar”. Acum se plâng că nu face nimic clasa politică pentru înotul românesc ! Uite că am făcut si inaugurat eu bazine de înot: la Brăila – de unde era Camelia Potec; la Târgu Mureș, la Brașov, la Câmpina, la Dinamo, la Steaua și altele, peste 20 de bazine la acel moment în toată țara”, a transmis Elena Udrea pe Facebook.
Jurnalistul Dan Andronic a transmis faptul că Elena Udrea a fost cel mai bun ministru al Turismului. Ea chiar a încercat să facă pentru România.
„Am vorbit cu mulți întreprinzători din Turism care mi-au spus că Udrea a fost cel mai bun ministru al Turismului pe care l-au întâlnit. Pentru că înțelegea și punea și în aplicare. Nu avea o altă agendă. Ca ministru al Dezvoltării, iar, a încercat să facă”, a susținut jurnalistul.
El a spus că Udrea a fost un ministru care a deranjat din cauza relației speciale pe care o avea cu Traian Băsescu. Aceasta a fost motivul pentru care ea nu era plăcută de ceilalți politicieni și nici de șefii serviciilor secrete. Atunci, despre Elena Udrea s-a spus că era un canal alternativ de informații al lui Traian Băsescu.
Bugetul alocat pentru sport în România este unul mic
De asemenea, bugetul alocat în România pentru sport este unul extrem de mic. Suma se ridică la 130 de milioane de euro. Sunt țări care acordă mult mai mult decât noi. Printre acestea se numără și Ungaria care a acordat un miliard de euro.
„Aduceți-vă aminte că ultimul care a făcut ceva în zona de sport a fost Năstase cu 300 de săli de sport. După care a venit mandatul lui Udrea și după care s-au blocat pentru că aici nu există o viziune. În România ne gândim mai curând cum să dărâmăm și cum să-i dăm la picioare celuilalt decât să construit. Totuși, noi vorbim acum despre sport, dar bugetul alocat Agenției de sport, că nu mai e minister este undeva la 130 de milioane de euro”, a spus Dan Andronic.
Dan Andronic spune că sunt prea puțini bani în ceea ce privește sportul și cultura din România. „Nu te poți mira că nu ai rezultate sau că sportivii se plâng de faptul că înoată în apă rece ca pe vremea lui Ceaușescu în condițiile în care aceste domenii sunt subfinanțate”, a continuat jurnalistul.
Aceasta este o guvernare a oamenilor politici care au vrut să subfinanțeze educația, sportul, sănătate și cultura și să aloce mai mulți bani altor domenii.
Dezinteres pentru cultură și sport
Mirea Curea spune că nu a văzut o preocupare serioasă pentru sport în ultimii 30 de ani. „Dezinteresul este total față de cultură, față de sport”.
„Eu nu am văzut nicio preocupare serioasă timp de 34 de ani. După părerea mea ar trebui să se elibereze niște proiecte de lege, de organizare a unităților sportive, a învățământului, a culturii. Niște proiecte de lege care să treacă prin parlament și să devină obligatorii pentru toate guvernele și pentru toate ministerele”, a transmis Curea.
De asemenea, jurnalistul spune că până în momentul în care nu va fi o voință serioasă cu privire la existența sportului în România, va fi multă vorbărie. Copii se vor ține în continuare de sport, însă nu vor avea performanțe.
„Până când nu ne vom dori la nivel de masă critică niște generații deștepte și care să nu fie obeze, o treime din copii suferă de obezitate. Americanii au ajuns să sufere de obezitate, jumătate dintre ei. Probabil că vom ajunge și noi. Acordăm atenție din ce în ce mai puțină sportului și culturii și învățământului”, a concluzionat Curea.
Întregul podcast poate fi urmărit aici.