Educația pentru sănătate, obligatorie în școli

Ministrul Sănătății vrea să schimbe programa școlară! El cere ca, din toamnă, la toate clasele, să fie predate noțiuni de alimentație sănătoasă și prim ajutor

Ore de educație sanitară se fac în școli, încă din 2004. Doar că sunt opționale, dar ar trebui să fie obligatorii. „Sperăm ca propunerea noastră să se poată concretiza rapid, chiar din următorul an școlar”, a explicat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

În anul școlar 2014-2015, opționalul „Educație pentru sănătate” se desfășoară în toate judeţele ţării, este predat de 5.789 de cadre didactice şi are 1.157.251 de elevi beneficiari, conform datelor Ministerului Educației. Practic, este cel mai solicitat opțional din programă! Însă, ca aceste ore să devină obligatorii, trebuie: schimbată încadrarea lor, creat un nou program național, stabilit ce și cum se va preda, la fiecare clasă în parte, dar și cine va ține aceste ore. „Va fi nevoie, dincolo de realizarea unor manuale, pentru că acum avem ghiduri, și de conceperea unor materiale vizuale. Pentru că nu e suficient să-i spui unui copil că dulciurile nu sunt bune, ci trebuie să-i arăți că acestea pot provoca diabet. Vorbim de copii între 5 și 18 ani. Orele de alimentație corectă ar trebui să fie predate și la preșcolari, pentru că la această vârstă se creează obiceiurile alimentare”, a explicat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Un copil din doi are probleme de greutate

Dacă ne uităm la statistici, ora de „Educație pentru sănătate” este mai mult decât necesară. În România, unul din doi copii are probleme de greutate. La nivelul Uniunii Europene, 14 milioane de copii sunt obezi, iar anual, alți 400.000 sunt diagnosticați cu obezitate morbidă!

„Cele mai mari probleme pe care le au copiii din ciclul preșcolar și școlar sunt, în ordinea gravității, cele digestive, care includ și obezitatea, cele oculare și cele cu sistemul osos”, a declarat inspectorul școlar Marian Banu.