Atac direct la adresa „Generalului Negru”, Florian Coldea: „Cunosc păcatele de care este acuzată instituția”

Florian Coldea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Directorul Serviciului Român de Informații Eduard Hellvig a lansat un atac direct la adresa foștilor lucrători ai SRI. Cu toate că nu a pronunțat vreun nume, este limpede că Hellvig nu s-a referit la simpli foști lucrători ai SRI. Ci este vorba de foști oameni importanți din cadrul Serviciului, reuniți în așa-zisă „tabară a rezerviștilor”.

Din această tabără a rezerviștilor fac parte fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea, și fostul șef al Direcției Juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă.

În discursul susținut marți, 4 octombrie 2022, la Universitatea Babeș-Bolyai, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la debutul cursurilor de studii de securitate, șeful SRI a explicat care sunt problemele pe care le cauzează foști lucrători ai SRI. Mai exact, Eduard Hellvig a dezvăluit că aceste persoane manevrează diverse personaje din lumea politică. De asemenea, tot ei s-ar afla în jurul companiilor de stat. În acest context, Hellvig a oferit asigurări că sunt probleme pe care SRI va încerca să le rezolve.

 La ce s-a referit șeful SRI

La ce anume s-a referit concret directorul SRI nu este cunoscut exact. Nu se știe nici cum va rezolva SRI problemele generate de rezerviști. Cu toate acestea, implicarea unor foști generali și ofițeri ai SRI în activitatea politică, în construcția unor partide și în mediul de afaceri reprezintă un lucru de notorietate.

Așadar, este greu de crezut că Eduard Hellvig nu știe toate aceste aspecte. Tocmai de aceea, reacția șefului SRI este una întârziată pentru că implicarea anumitor „foști lucrători ai SRI” în politica și în mediul de afaceri, și în continuare în Justiție, trebuia stopată cu mult timp în urmă.

Șeful SRI recunoaște că au fost făcute greșeli

Hellving recunoaște că SRI a făcut greșeli. În plus, acesta spune că au fost destul de multe în ultimii 32 de ani. Cu toate acestea, procesul de reparare este complicat și necesită atât timp, cât și foarte mult efort. În plus, politicianul susține că greșeala unui șef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni cinstiți. Așadar, să schimbi opiniile oamenilor despre un serviciu secret este și mai complicat.

Cu toate acestea, Hellving susține că vrea să facă aceste demersuri treptat. Totuși, încă nu este suficient. Unele greșeli făcute înaintea mandatului actualului șef, au fost importante și cu siguranță criticii lui Hellving vor găsi destul de multe și în prezent. „Îmi cer în mod sincer scuze pentru ele, pentru toate, inclusiv pentru cele de dinaintea mea. Dar eu sunt permanent ghidat de dorința de a construi, nu de a distruge”, a declarat omul politic.

Mai mult decât atât, șeful SRI a mai menționat că știe de toate problemele generate de unii foști lucrători ai SRI. Aceștia sunt poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie se află în jurul companiilor de stat. De asemenea, el a precizat că „Cunosc păcatele de care este acuzata instituția, unele reale, altele atribuite nouă pe nedrept”.

Câștigul mandatului lui Eduard Hellving

În ciuda acestor lucruri, Hellving susține că marele câștig al mandatului său a fost separarea de politică. Acest lucru este absolut normal într-o societate democratică. „Politica și activitatea de culegere de informații nu trebuie sa fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greșelile trecutului afectează și comportamentul celor din prezent”.

În acest context, Hellving a mai precizat că mulți politicieni s-au obișnuit să primească sfaturi din partea SIR, în ciuda faptului că ei au fost aleși pentru a gândi cu mintea lor. „Prea mulți vor ca alții să ia decizii în locul lor, prea mulți chiar se așteaptă să primească sugestii de la servicii. Nu vom consolida democrația decât atunci când vom stimula fiecare instituție să își asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri și fără excese”, a mai adăugat șeful SRI, potrivit Luju.ro.