EDITORIALUL EVZ: Victimele moţiunii

Ioana Lupea: "Călin Popescu-Tăriceanu iese din această guvernare Superman".

N-a fost doborât nici de preşedintele Traian Băsescu, nici de coaliţia de conjunctură PSD-PD-PLD.   Moţiunea de cenzură a PSD a atins cabinetul Tăriceanu II doar cu o floare: PNL rămâne cu puterea şi cu onoarea nepătată de un compromis oficial cu PSD.   Dar moţiunea va face totuşi victime: PSD şi Justiţia. Partidul lui Mircea Geoană va plăti eşecul în procente grele. Iar conflictul dintre ministerul deţinut în continuare de liberali şi Departamentul Naţional Anticorupţie se va prelungi cu riscul distrugerii totale a credibilităţii justiţiei în faţa românilor şi a României în faţa UE.   Responsabilitatea insuccesului va cădea pe umerii iniţiatorului moţiunii. Interminabila dezbatere publică în jurul demersului PSD a creat membrilor, militanţilor şi alegă- torilor partidului aşteptări, înşelate de votul din parlament.

În faţa lor, Mircea Geoană apare ca un lider lipsit de forţă şi de perspectivă. Şi nu numai: începând de ieri este clar pentru oricine că nu el conduce PSD. Adevă rata putere se află la tandemul Viorel Hrebenciuc-Ion Iliescu, ce a determinat respingerea moţiunii şi care, imediat după închiderea şedinţei, flutura prin reprezentanţ i steagul alb în faţa guvernului PNL-UDMR.   Ca răsplată pentru salvarea guvernului, defectorii vor fi probabil răsplătiţi, iar partidul va primi o ciosvârtă prin devansarea măririi pensiilor, promisă public socialdemocraţ ilor de premierul Tăriceanu.

Cu sau fără Mircea Geoană în frunte, PSD va supravieţui momentului doar prin mila PNL. Nici PD nu scapă fără vânătăi din această aventură politică. Cu toată precauţia liderilor, care s-au ascuns de opinia publică în spatele lui Traian Băsescu, PD este considerat coautor moral.

Mai mult, democraţii vor fi obligaţi să-şi înfrunte demonii scoşi la suprafaţă de moţiune: ruptura între conducere şi parlamentarii partidului denunţată de deputatul Liviu Nistoran, şi slăbiciunea faţă de PSD. Cu toate acestea, simpatizanţii PD şi ai preşedintelui Traian Băsescu vor fi răsuflat uşuraţi după anunţarea rezultatelor.   Mulţi preferă guvernul Tăriceanu II în funcţie, unui acord PD-PSD, măcar pentru că le este clar cine-i prietenul şi cine duş- manul. Nici Traian Băsescu nu-l putea preschimba pe Mircea Geoană, unul dintre liderii demonizatei coaliţii a celor „322“, într-o zână bună.

Perspectiva unui guvern de „largă respiraţie“ şi „concentraţie naţională“, eufemismele lemnoase pentru compromisul PD-PSD, nu-i încânta decât pe fanaticii dispuşi să accepte o nouă „soluţie imorală“ doar pentru a vedea PNL la pământ.

Unda de şoc a moţiunii a atins însă Justiţia. Membrii CSM au amânat ieri, fără motive temeinice, discutarea raportului privind activitatea DNA pentru luni. Probabil pentru a vedea dacă PNL rămâne sau nu la guvernare şi, implicit, la cârma Ministerului Justiţiei.   Chiar dacă Tudor Chiuariu va fi suspendat din funcţie de Traian Băsescu, este de presupus că înlocuitorul lui va menţine presiunea asupra DNA, acolo unde sunt anchetaţi pentru abuz în funcţie şi luare de mită doi miniştri ai partidului.