EDITORIALUL EVZ: PSD nu poate fi reformat

Echipa relativ tânără de la vârful PSD a fost crescută în serele Ministerului de Externe şi nu s-a descurcat în mlaştinile politicii româneşti.

A încerca să reformezi, astăzi, PSD este egal cu a condamna acest partid la moarte.

O analiză a alegerilor din 25 noiembrie arată care este profilul alegătorilor formaţiunii conduse de Mircea Geoană: pensionari, persoane din mediul rural şi cei cu studii primare. Fieful partidului rămâne în zonele sărace ale Moldovei. Pe scurt, acesta este electoratul tradiţional al lui Ion Iliescu. A-l scoate pe linie moartă pe fostul preşedinte ar echivala cu o sinucidere. Cine i-ar mai vota pe Mircea Geoană, Titus Corlăţean sau Victor Ponta?

Sună bine să spui că România are nevoie de un partid social-democrat puternic şi modern. Sau că, dacă PSD s-ar reforma - în traducere liberă, asta ar presupune să scape de personaje precum Iliescu, Hrebenciuc sau Năstase - ar obţine suportul unei bune părţi a tinerilor, în special a celor din universităţi, care ar avea puternice simpatii de stânga.

Eu, unul, cred că această teorie este, în cea mai mare măsură, falsă. Dacă PSD va lichida vechea echipă de mamuţi ce l-a condus - cu succes - prin tranziţia postcomunistă, îşi va pierde suportul pensionarilor şi nu va câştiga, în schimb, voturile noii generaţii. Şi acest fapt este demonstrat de alegerile din 25 noiembrie, când o treime din tineret a votat cu PD.

PNG-ul lui Gigi Becali a beneficiat de 10% din suportul celor cu vârste între 18 şi 29 de ani, cu trei procente mai puţin ca PSD. Relevant este şi faptul că, în Cluj-Napoca, de unde provin intelectualii partidului - Rus, Dâncu şi Puşcaş -, PSD a obţinut doar 11% din voturi, puţin deasupra PNL.

Realitatea este că echipa relativ tânără aflată la conducerea formaţiunii social-democrate a fost crescută în serele Ministerului de Externe şi nu s-a descurcat în mlaştinile politicii româneşti. Ponta nu-l poate suplini pe Mitrea. Corlăţean nu va fi niciodată un organizator de anvergura bătrânului apparatchik comunist Octav Cozmâncă. Un maestru al combinaţiilor de talia lui Viorel Hrebenciuc este de negăsit. Niciunul dintre liderii PSD nu are charisma lui Ion Iliescu. Poate că cei tineri sunt simpatici, aici, la Bucureşti, şi, în orice caz, par a fi mult mai potriviţi pentru mediul politic al unei ţări care face parte din Uniunea Europeană.

Totuşi, să nu ne facem mari iluzii în legătură cu inocenţa oamenilor din jurul lui Geoană. Ioan Rus a condus Ministerul de Interne între 2001 şi 2004, perioadă în care corupţia cuprinsese toate instituţiile statului. Ponta era şeful Corpului de control al guvernului Năstase. Tot în acea perioadă, presa scria necontenit despre afacerile dubioase ale primarului Marian Vanghelie - relativ proaspătul bacalaureat care a ajuns să conducă organizaţia PSD din cel mai mare centru universitar.

În consecinţă, ce ar fi de făcut cu PSD? Nimic. Ne place sau nu, acest partid are (încă) publicul său. Să nu-i impunem binele cu forţa, cerându-i o schimbare care nu se ştie cât i-ar fi de utilă. În fond, în politică, până la urmă, este vorba doar de voturi.